30% от пробите, взети за един ден в Кюстендил, положителни за Ковид-19, кметът П. Паунов затвори стадиона за хора извън тренировъчния процес

“От 11 проби за Ковид-19, взети в Кюстендил, четири са били положителни”, съобщи на пресконференция кметът на общината Петър Паунов. “Това означава, че над 30% от пробите за Кюстендил са положителни. Шест човека са вече в болницата. Настаняват и пациент, който вече пети ден не може да свали температурата. Започва стремително да се покачва броят на заразените и тревогите ни са много сериозни дали съвсем скоро системата няма да бъде претоварена. Лекарите не са спирали да работят, но ако в момента не овладеем темповете, мога да кажа, че буквално до седмица ще съжаляваме, че не сме се вслушали в разума”, допълни градоначалникът.
Той припомни за спазване на задължителната дистанция, носенето на маски на закрито и на открито. “До стадиона не трябва да влизат в закритите помещения нито родители, нито близки на децата. Стадионът ще се посещава единствено от трениращите и от техните треньори. Ще задвижим санкционните процедури, ако намерим на мястото човек, който не е свързан с тренировъчния процес”, напомни градоначалникът.
Глобите са от 300 до 1000 лева според националното разпореждане на здравното министерство. От общината обявиха, че охраната ще бъде засилена, както и контролът по носенето на маски в закрити обекти.
“Предавам ви молбата на лекарското съсловие. Носете маски, не посещавайте непроветрени помещения, вентилацията е част от опасностите, защото няма да има кой да ни лекува. Загубихме десетки лекари в страната, нека да не се случва това в Кюстендил. Присъствах на конференция в Сандански във връзка с минералната вода, на срещи със заместник-министри, с колеги и разбрах какво е да видиш страха в очите на хората”, заяви Петър Паунов.
“В момента сме относително спокойно място за Ковид, затова трябва да вземем мерки по отношение на стадиона, който има тържество, нека да го направи в дневните часове и на открито. Все още времето го позволява”, допълни кметът на Кюстендил. Той увери, че ще се засили и контролът около големите търговски вериги.
Градоначалникът анонсира и началото на почистване на опасни дървета в централната градска част. “Всяко дърво, което застрашава човешки живот, ще бъде почистено, окастрено или подрязано, в зависимост от препоръките, които са дали експертите от комисията. На мястото на всяко отрязано дърво буквално до седмица ще посадим ново. Закупили сме техника, дънерите ще бъдат изваждани и на същото място ще бъде засаждано дърво от същия вид. То обаче впоследствие ще се отглежда и подкастря по начин, който не развива в бъдеще опасна клонова система и да застрашава децата на Кюстендил”, каза Петър Паунов
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *