30 пациенти прие за 6 часа дежурният медик в Спешен център – Рила д-р Корчев

Над 30 пациенти потърсиха лекарска помощ вчера в Спешен център – Рила, където дежурен беше д-р Мирослав Корчев. От 8 часа сутринта до 14,30 ч. през кабинета му са преминали 30 пациенти с различни оплаквания. Десетина от тях според доктора са били с алкохолно опиянение след празнуване на Коледа.
Ето какво още сподели от вчерашното си дежурство д-р М. Корчев: “В общината има само двама лични лекари. По празниците всички нуждаещи се от лекарска помощ идват в Спешен център. Няма как да ги върна, хората идват със здравословен проблем и аз като медик съм длъжен да им окажа помощ. Днес само хвърчи линейката и докарва пациенти. Така е още от сутринта. Прегледал съм 10 мъже, изпаднали в алкохолно опиянение, кой с повръщане, кой с високо кръвно налягане… С тях се справям лесно. Давам им медицински въглен и изкарват всичко, което са погълнали, и изтрезняват. Пътувах с линейката до едно от селата в общината. На две възрастни жени им беше прилошало по време на пенсионерска сбирка. Едната, на около 90 г., беше яла много тлъста храна и беше качила кръвното 240/120. Докато й слагах инжекция за понижаване на кръвното, друга колабира до масата. Оказа се, че тя е с кръвно 60/20, пулс почти не се чуваше. Сложих й инжекция с адреналин и с линейката я закарах в болница в Благоевград. По празниците някои хора не се съобразяват със заболяванията, които имат, и нарушават диетите, ядат всичко като за последно. За преглед дойдоха трима души с кървящи язви, след като са яли пикантна храна и са пили алкохол по празниците. И тях ги закарахме до благоевградската болница. Линейката не е спирала до този момент. Младо момче, на 25 г., едва не загина под колелата на лек автомобил при епилептичен припадък. Движел се по пътя, припаднал и се озовал под гумите на лек автомобил. Отървал се само с одрасквания. След като се посвести, ми каза, че е от Елин Пелин и търси работа в Рила като селскостопански работник. И него го закарахме в Благоевград в болница.
Като че ли по време на празници народът се разболява масово. Имахме пациенти с бъбречни кризи, вирусни инфекции…”, заяви д-р М. Корчев.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *