30% по-ниски добиви на зърно, отчитат земеделците

Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат земеделските производители у нас.  Загубите достигат на места 50% в сравнение с миналата година. С около 30% са по-ниски добивите във великотърновско в сравнение с миналата година. Това отчитат земеделските производители след приключване жътвата на ечемик и пшеница, предава Нова тв. Но дали това ще се отрази на цената на хляба?

Румен Тодоранов е земеделски производител от село Поликраище. Обработва общо 10 000 декара във великотърновски регион, от които 3500 декара пшеница и  1200 дка ечемик. Останалите посеви са от  слънчоглед и царевица. В землищата на селото тази година се наблюдава общ спад от около 30, на места до 50 процента от добивите на зърна. Обичайно добивът на пшеница варира между 600 и 800 кг от декар. Освен в сухото време, Румен Тодоранов вижда и технологично грешки, довели до слабата реколта.

Според хлебопроизводителите, въпреки ниските добиви, зърненият баланс бил постигнат и зърно за брашно и хляб щяло да има. Така цената на хляба нямало да се промени заради ниските добиви. Причина за поскъпване, ако има такова, щяло да се окаже въвеждането на ТОЛ таксите и COVID-19. Заради пандемията и изискванията за строга хигиена в определянето, цената на хляба вече се включват предпазни маски и дезинфектанти.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *