300 кандидати, предимно българи и албанци, одобрени за студенти в АУБ, в US вуза стискат палци поне 200 да харесат предлаганите стипендии

Близо 400 кандидат-студенти за Американския университет са подали през март молби със CV-та и са минали на интервюта за прием в университета, а от тях около 300 са одобрени от комисията по прием, съобщиха източници на вестник „Струма“ от частния щатски вуз в Благоевград. Сред кандидатите най-много са от България и Албания, има и увеличение на заявленията от виетнамски и пакистански кандидати да учат в АУБ.

Очаква се от всичките 300 одобрени поне 200 да потвърдят, че идват да учат висше в Благоевград, с което ще се запази миналогодишното ниво на прием, когато бяха записани 199 първокурсници.

От университета твърдят, че още от следващата седмица избраните за студенти ще получат оферти за размера на стипендиите, които могат да получат, а до юни ще са готови окончателно с финансовите помощи и стипендиантски пакети на всичките кандидати. Младежите ще могат да реагират в рамките на 30 дни след получаването на офертата и да уведомят вуза устройва ли ги тя, или не. За момента двата най-големи донора, чиито пари ще се разпределят като стипендии, са Фондация „Америка за България” и „Отворено общество”.

Комисията по приема на студенти отхвърли модела „Кулински“, според който уволненият преди месец президент на АУБ Страци Кулински настояваше ако на един студент му се види ниска предлаганата стипендия, да му предложат по-висока, само и само да се съгласи да учи в АУБ.

В АУБ очакват процедурата по избор на следващия президент на университета да бъде стартирана през май, когато се прави едно от трите заседания на Съвета на настоятелите. Както „Струма“ писа, тя е доста сложна – има дълги срокове, през които студенти, представители на университетските и научни среди от цял свят и всеки заинтересован по една или друга причина могат да предлагат кандидати за този пост на специален имейл, открит от независима компания, която се наема само да организира избора. Следва одобрение на списъка с номинираните, самите те трябва да потвърдят съгласни ли са, или не, има етап с интервюта на всички отсети, накрая бройката се свежда до 3-4 души, които посещават Благоевград, запознават се с условията на работа и колектива. Накрая на финалното интервю се явяват двамата най-подходящи за поста кандидати и едва след това ръководният орган на АУБ – Съветът на настоятелите, обявява кой ще е следващият президент.

През първите години от съществуването на университета тази процедура се спазваше стриктно и траеше почти една година. При огромното текучество на президенти през последните години обаче изборът се прави за по седмица-две и вероятно това е причината за серията неуспешни ръководители на вуза напоследък.

Към момента назначеният за вр.и.д. президент Стивън Съливан не е казал нито „да“, нито „не“ на започнатите от Кулински реформи, които взривиха студенти, преподаватели и администрация. Преди 2 месеца те настръхнаха заради отказа му да представи цялостната визия на това преструктуриране и „работата на парче“, включваща ненужни размествания на офиси и служители, отказ да чуе чуждо мнение, менторски тон, непрекъснато отсъствие от вуза и т.н. Съливан само е обещал, че ще замрази започнатото от предшественика му преструктуриране до края на учебната година, за да не разстройва учебния процес.

 

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *