300 лева за кръв на черния пазар

Екип на bTV си купи кръв, докато от Българският червен кръст отчитат рязък спад на желаещите да даряват. От организацията са предложили спешни промени в закона, които да доведат до решаване на проблема.

Продавачите на кръв пред Кръвния център в София действат от години, възползвайки се от трагедията на нуждаещите се. Организаторът се представя като Сашо. И дори ни предоставя визитка, ако в бъдеще имаме нужда от неговите услуги.

Сашо ни води продавач и за минути вече имаме жизненоважната бележка. След кратко пазарене сме свалили цената до 100 лева.

Над 40 такива бележки са трябвали на Георги, за да спаси свой приятел, пострадал при катастрофа с мотор. Кампанията за доброволно даряване не дава бърз резултат и се налага да плаща.

„Трябваше да осигурим кръв по най-бързия начин. Ние започнахме да го правим с призиви  във „Фейсбук”.  За да намерим трябваше вече да обявим заплащане. Предлагаха от 100 до 300 лв,” обяснява Георги Георгиев.

Българският червен кръст предлага нелегалната търговия да се наказва с до 1000 лева глоба. А за да се пресече грозната спекула, болниците да не изискват от близките на спешни пациенти да дарят кръв.

В същото време за последните три години кръводарителите у нас намаляват с над 4 хиляди.

„Много ясно да бъде разпределението на тази сума – за кого какво се заплаща, защото всъщност кръводарителят получава една подкрепителна напитка и някаква храна към нея, която обаче не е на тази стойност”, заяви д-р Надежда Тодоровска от БЧК.

Предложенията за законови промени са изпратени преди няколко месеца на Министерството на здравеопазването. За bTV от там заявиха, че идеите тепърва ще бъдат обсъдени от експерти.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *