300 съборяни в народни носии играха хоро край църквата в Голешево

Традиционеният събор “Рожен” с 5 казана курбан събра в двора на черквата “Успение Богородично” над 300 миряни, където всеки род си има място да сяда, за да обядва.
Голяма част от съборяните дойдоха за празника, облечени в народни носии. Идеята била на младежите Иво Циков, студент в ЮЗУ – Благоевград, Виолина Георгиева, която поддържа интернет страницата на селото, и Иван Маламов – хореограф в ансамбъл “Българе”, на които бабите и дядовците са от китното селце, в което сега живеят едва 30 души. Оркестър вдигна на крака съборяните, до късни доби те виха кръшни хора.
“Тази година с моите приятели от детството решихме да направим нещо по-интересно, нещо, което не е правено досега. Решихме да се облечем в народни носии, наехме ги от читалището в Сандански, изработихме часовници, магнити и ключодържатели със снимки от селото. Жалко, че на Виолина баба й и дядо й – сем. Ана и Борислав Тюлекови, са починали, както и дядо ми Иван Циков. Но от идеята особено щастливи бяха на Иван баба му и дядо му Райна и Иван Маламови, както и моята баба Кръстана”, разказа Иво Циков и добави: “След като всеки род си седна на мястото, аз и дъщерята на кмета Вили Бакърова минахме през всеки род с иконата на Св. Богородица, която целуваха и оставяха пари за здраве. Тези средства се оставят в църквата за подобрения и различни мероприятия. Всички много се веселиха и до късни доби вдигаха шумни наздравици и виха кръшни хора”.
МАРИЯ ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *