Британският модел на наставника на орлетата: Тренировка на 1 януари

Новият наставник на „Пирин“ Уорън Фийни е твърдо решен да въведе британския модел в благоевградския клуб. На първата следновогодишна сбирка в петък бившият национал на Северна Ирландия призна, че е планирал да свири сбор на подопечните си още на 1 януари, както и че смята да разчупи закостенялата система на работа в родния футбол. Специалистът не изглеждаше угрижен от липсата на нови попълнения на старта на подготовката, но бе категоричен, че иска обновяване на състава във всяко звено.

– Г-н Фийни, не започвате ли малко рано с тренировките, предвид порядките в България и малкото оставащи мачове до края на сезона след очертаващото се отказване от първенството на „Поморие“?

– Не мисля, че е толкова рано, освен ако футболистите не са тренирали цяла зима. А те не са. Не се притеснявам какво мислят хората кое е правилно и кое не, интересува ме единствено какво мисля аз и кое е правилно за клуба. Ще работим по британски модел, на това съм научен и това ще прилагам. Виждате, че най-добрият отбор в света в момента е „Ливърпул“, с изключително здрави физически футболисти. Аз самият съм бил 18 години професионален футболист в Англия и знам за какво става въпрос. Това е нещото, което ще се стремя да въведа в „Пирин“. Още с идването ми в Благоевград започнаха да ми говорят хора каква е философията тук и каква е там. Моята философия е да побеждаваме във всеки мач и нищо друго не ме интересува.

– Вярно ли е, че сте планирали да стартирате подготовката на 1 януари, което би прозвучало прекалено екстравагантно в тукашните географски ширини?

– Да. Наистина исках да започнем на 1-ви, защото мисля, че футболистите в днешно време имат достатъчно време за почивка. Все пак реших да се съобразя с някои тукашни особености. И ако се върна на въпроса за ранния старт, мога да ви уверя, че играчите ще разполагат с нужното време да се виждат със семействата си. Ще се погрижа за това. От тях обаче очаквам здрава работа на терена. Иска ми се да обобщя видяното в двата мача под мое ръководство преди паузата. Момчетата ги изиграха на доста добро ниво. В двубоя с „Лудогорец“ явно съдията имаше лепило в джоба си и не успя да извади свирката, за да сигнализира за дузпата, каквато беше безспорна. Но от отношението на футболистите и влагането им съм много доволен.

– Не видяхме нито един нов играч на първата тренировка. Работи ли се по селекцията и ще бъде ли завършена навреме?

– Държа да обясня казуса по-обширно. Очакваме доста футболисти, които ще започнат да идват от понеделник /б.а. днес/. Но знаете как е във футбола, това са все свободни агенти и с тях сме на един телефонен разговор, както се казва. Може в крайна сметка да отидат на друго място, а не при нас. Повече яснота ще имаме през седмицата, когато едно по едно ще излизат и конкретните имена.

– За българи или чужденци става въпрос?

– Отвсякъде очакваме футболисти. Мога да ви кажа само точната бройка – шестима чужденци и четирима българи. На всеки пост ще имаме нови хора.

– На какво ще наблегнете през първата седмица на подготовката?

– На момчетата не им е първата тренировъчна седмица, тъй като им бяхме раздали специални програми за поддържане на формата по време на почивката. Като за начало ще наблегнем на поставяне основите на солидна фитнес база на всеки състезател. Със сигурност през подготовката няма да правим това, което аз не съм правил като футболист на Острова.

– Има ли вече яснота около хората в щаба ви?

– Може би ще има нови хора. Все още оглеждам най-подходящите помощници. Бъдещият ми екип ще бъде микс между чужденци и българи, единият от които с отлично владеене на английски език. Гарантирам ви, че целият клуб ще се раздруса от горе до долу. Тук заварих много добри треньори, но поне няколко промени ще има със сигурност.

– Първият тренировъчен ден започна с отсъстващи играчи от досегашния състав?

– Няма проблем с тях. Контохристос дойде с няколко часа закъснение заради повреда в автомобила му, а Габриел пристигна на следващия ден от Бразилия, тъй като самолетните му билети бяха резервирани за тогава. От клуба са подготвили изненада във вид на ваучер за Контохристос, който е рожденик.

Разговаря СТОЙЧО СТОИЦОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *