32 разпитани за верижната катастрофа на АМ “Струма”

29 моторни превозни средства са участвали в тежката верижна катастрофа, станала вчера на магистрала “Струма” край Сандански, съобщи говорителят на Националната следствена служба (НСлС) Мария Павлова, която във вторник е ръководела всички процесуално-следствени действия.

Сред тях е имало и два автобуса. По думите на Павлова, при извършения мащабен оглед на местопроизшествието са иззети множество веществени доказателства, включително и 14 броя моторни превозни средства, които в момента се оглеждат. Говорителката на НСлС добави, че предвид мащаба на катастрофата при огледа са използвани различни технически средства, в това число и дрон.

“За вчерашния ден са разпитани 32 лица в качеството на свидетели, от които 11 граждани на Гърция, разпитани пред съдия. Към момента е назначена съдебно-техническа експертиза на 1 брой тахографска шайба и тахографска карта, която е възложена на областният отдел на “Автомобилна инспекция” – София. Това се прави с оглед евентуалното установяване на скоростта на първите автомобили, които са предизвикали верижната катастрофа”, подчерта Мария Павлова.

Тя допълни, че по първоначални данни след катастрофата през лечебни заведения в Сандански, Петрич и Благоевград са преминали 14 души с различни степени на увреждане, съобщава dir.bg.

“Към момента за болнично лечение остават 3 лица в Благоевград, 1 – в Петрич, и 6 – в болницата в Сандански. Тези от тях, които са контактни, са били разпитани на място в болничните заведения от следователи още през вчерашния ден. С оглед на предстоящите действия към момента е рано да се правят каквито и да е било прогнози, тъй като предстои назначаване на съдебно-медицински експертизи на пострадалите лица за установяване вида и причинените вреди и механизма на причиняването им”, уточни Мария Павлова.

По думите ѝ с оглед на качественото и своевременното приключване на разследването със заповед на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов и заместника на главният прокурор по разследването е сформиран екип от трима следователи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *