32 008 800 лв. изправиха един срещу друг две сдружения! Спор кой да изгради анаеробната инсталация на депото за отпадъци край Бучино

Две софийски сдружения влязоха в спор кой да проектира и изгради супермодерната анаеробна инсталация на новото депо за битови отпадъци край с. Бучино. Предметът на обществената поръчка на прогнозна стойност от 32 008 800 лв. с ДДС включва строителство на основна и довеждаща инфраструктура, доставка и монтаж на инсталация за суха метанизация с тунелно компостиране и когенерационен модул на разделно събирани биоразградими отпадъци, въвеждане в експлоатация и обучение на персонала.

Преди отваряне на офертите членовете на комисията коментираха, че проектът включва и система за производство на ток от метана, който се отделя от отпадъците, която след приключване на поръчката ще остане собственост на общината. Такава система трябвало да се предвиди и при изграждане на пречиствателната станция за отпадни води преди години, коментираха съветници от тогавашния местен парламент, но е избързано с поръчката и тя не е изпипана в детайли, затова сега се налага да се прави допълнителна химична обработка и да се неутрализират неприятните миризми.

Обединение ДЗЗД „Балканика биогаз“ между  българското дружество „Балканика Енерджи” АД и немското „BEKON” GMBH, представлявано от Аглика Георгиева, и обединение „Благоевград 99“ на фирмите „Интеграл“ ЕООД, „Еко аква системи“ ЕООД, „Енергоинвестинженеринг“ ЕООД, Enviprojekt Czech S.E.O. И Vitkovicr Envi AS депозираха офертите си заедно с посочената в обществената поръчка документация, която бе отворена от комисията. След обстоен преглед експертите ще преценят дали и двете обединения ще бъдат допуснати до отваряне на ценовите им предложения.

Новото депо за отпадъци край с. Бучино, което ще обслужва 5 общини, бе открито официално преди 3 седмици от министър Нено Димов и премиера Борисов. Проектът за близo 24 млн. лв. e рeaлизирaн c финaнcирaнe oт рeпубликaнcкия бюджeт – ocнoвнo oт Прeдприятиeтo зa упрaвлeниe нa дeйнocти пo oпaзвaнe нa oкoлнa cрeдa, кaктo и c дoпълнитeлни cрeдcтвa oт Миниcтeрcтвoтo нa финaнcитe. На 17 септември бе направена първа копка за изгрaждaнe нa кoмпocтирaщa cиcтeмa нa cтoйнocт близо 12 млн. лв., от които финансирането по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. е близо 9 млн. лв. За изпълнител бе избрано обединението ДЗЗД „БалканикаГрийн Саут Уест Проджект“ с регистрация в София, а управлението на проекта бе възложено на столичното дружество „Гео Бор Нова“ ЕООД.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *