34-г. под карантина от Ковид-19: Ако нямат близки, лекуващите се по домовете са оставени без лекарства и провизии, едва намерих кой да ми прави инжекциите, след като от Спешен център отказаха

34-г. дупничанка с инициалите В.С. поиска да разкаже как се живее в домашна изолация с диагноза Ковид-19 и как институциите се грижат за заразените с вируса. Ето разказа на В.С.:

„На 34 г. съм и нямам придружаващи заболявания. В момента съм в изолация. Симптомите за коронавирус ми бяха като при всички минали през този ад. Не искам да говоря как се боря с вируса, а за отношението на институциите към такива като мен. Живея с детето си, което е ученик, и то е карантинирано. 

Тествах се и тестът се оказа положителен. Карантинираха ме за 14 дни. Връчиха ми заповед от РЗИ да си стоя вкъщи и да не излизам, иначе нося наказателна отговорност – 5 г. затвор и глоба. Тогава попитах служителя от РЗИ как ще се снабдявам с храна и лекарства. Той ми отговори – близки, на които имам доверие, да ме зареждат с необходимите консумативи и храна. Имам много хора, които са ми близки. Те се интересуваха по телефона как съм, но като им кажа да ми купят лекарства или храна, си намират деликатно причина да ми откажат… Ясно е, че ги е страх да не се заразят.

Във връчената ми заповед пише да ям свежа храна, да минавам три пъти на ден обитаваното помещение от мен с препарати за хигиенизиране, а кой да ми ги достави? Аз не искам подаяния. Имам възможност да си купя всичко необходимо, но как ще се справят самотни и възрастни хора, които не могат да си купят скъпите антибиотици и пият само аспирин.

Името ми фигурира в три списъка – на общината, в МВР и в РЗИ – Кюстендил. Никоя от тези институции не се обади да ме попита как съм, имам ли нужда от нещо. Аз за тях съм никоя и съм част от статистиката. Трудно намерих човек, който да идва вкъщи да ми слага инжекциите. Обадих се в Спешен център – Дупница да дойдат да ми направят инжекция с антибиотик, но от там ми обясниха, че ако дойдат за инжекцията, след това нямат право три часа да извозват пациенти с тази линейка, защото се дезинфекцира, и отказаха.

Държавата ни търси само по избори. Не казвам, че не се прави нищо в пандемията, знам, че няма лекари и медсестри, и има хора, които чакат с часове за прием в болница, но има Агенция за социално подпомагане и други подобни институции, които би трябвало да организират звена, които да обслужват хора под домашна карантина, да си дадат заявка по телефона и да им се напазаруват необходимите продукти, лекарства… Естествено че всеки ще си плати закупената стока. В Дупница вече върлува сериозно вирусът и трябва да се помисли и за хората под карантина, които нямат близки и роднини, та дори и да ги имат, всеки се страхува. Затова трябва да се организира някакво звено, което да е в помощ на болните от коронавирус. Те дали да мислят как да оздравеят, или как да си осигурят хляба, лекарствата и всичко необходимо за ежедневни нужди?”, пита В.С.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *