Запеканка с тиквички и пилешко месо

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

4 тиквички
0,500 г пилешко месо (моето е от горната част на пил. бутче)
4-5 глави лук, може и смесени с пресен
5 скилидки счукан чесън
подправки по желание – черен пипер млян, червен пипер, сол, кубче бульон, кимион, чубрица
брашногалетаолио за поръсване и за задушаванечерен пипер на зърнакопър

Заливка:
Останалият сос от задушеното месо (около 100 г)
4 яйца
4 с.л. брашно
200 мл прясно мляко
1 шепа настърган кашкавал
щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Тиквичките се режат на дебели кръгчета (около 1 см). Посоляват се, слагат се в кутия с капак, поръсват се с 2 с.л. брашно и 2 с.л. галета и се разтръскват. Трябва да се овалят добре. Подреждат се в тавичка, застлана с хартия за печене, като леко се застъпват. Поръсват се леко със зехтин или олио. Пекат се на силна фурна на два пъти – за двата реда на ястието. Докато се пече първата тава тиквички, в тенджера на котлона в олио се задушава месото, нарязано на хапки. Изважда се в чиния. В същата тенджера, се добавя още олио и се задушава лукът до омекване. Добавят се счуканият чесън и подправките. Разбърква се. В дълбока тава се подрежда един ред от печени тиквички, върху тях се изсипва равномерно пилешкото. Върху него се изсипва сместа от задушените лук, чесън и подправките. Накрая се слага втори ред с тиквички. За заливката в купа към останалия сос от задушеното месо се чукват яйцата, разбиват се, добавят се прясното мляко, брашното, кашкавалът и щипка сол. Накрая се поръсва с черен пипер. Налива се в тавата върху тиквичките. Допича се за 20 минути до златисто.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *