3,71 лв. става цената на водата в Дупница от 1 април, датата от която „Кюстендилска вода“ започва да оперира реално на територията на общината


Цената на кубичен метър вода в Дупница става 3,71 лв. от 1 април, стана ясно след заседание на комисиите към Общински съвет – Дупница по ТСУ и икономическа политика. В него участие са взели още кметът Първан Дангов, областният управител Александър Пандурски, управителят на ВиК -Дупница Васил Милушев и шефът на „Кюстендилска вода“ – дупничанинът Марио Нешев. На срещата обстойно са били обсъдени детайлите в споразумението между местното водно дружество и консолидирания областен оператор.
На заседанието председателят на местния парламент Костадин Костадинов отново е заявил позицията си, че е против фактическото присъединяване към „Кюстендилска вода“, и е допълнил, че „държавата е смачкала ВиК – Дупница“. В момента цената на водата в Дупница е 1,37 лева за кубик.
Датата 1 април е била определена като деня, в който „Кюстендилска вода“ ще започне реално да оперира на територията на община Дупница. Дотогава дупничани ще трябва да изчистят задълженията си към местното ВиК на досегашната цена, засичайки водомерите си. През април от консолидирания оператор ще започнат да извършват проверки по места, за да бъде гарантирана истинността на посочените данни.

Общинските съветници са подчертали, че настоящите служители на ВиК – Дупница трябва да запазят работните си места, като това им е било гарантирано. В срок от 2 месеца ще се проведат и процедурите по прехвърлянето на активите, включително закупуването на сградата на местното водно дружество.
Директорът на „Кюстендилска вода“ Марио Нешев е обяснил, че цената от 3.71 лв. е станала факт след корекция от страна на КЕВР, за да се компенсира инфлацията. Припомняме, че в бизнес плана бе заложена сумата от 3.65 лв. на кубичен метър вода.
Областният управител Александър Пандурски пък е обявил, че новият Закон за ВиК ще бъде приет от парламента до края на първото тримесечие на годината, като в него е заложено изискването всички общини да станат част от областните водни оператори. По думите му от държавата за Дупница са заделени 50 милиона лева за инвестиции във водния сектор и те ще бъдат получени при пълна проектна готовност и избран изпълнител.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *