380 българчета се надиграваха на XII издание на фестивала на ТА „Оазис-А“ в гръцкия детски лагер „Александра“

380 деца от танцови клубове в цяла България се надиграваха за 12-а поредна година на конкурса „С хора и танци на Беломорието“. Мащабното събитие, в което се включиха и доста родители, се организира от благоевградската туристическа агенция „Оазис-А“ на един от най-опитните туроператори в региона Васил Ангелов и дългогодишния хореограф и режисьор на ансамбъл „Пирин“, отскоро пенсионер, Кирил Апостолов.

„Преди 18 години започнахме да организираме лагери  и почивки за малчугани и тийнейджъри в детско селище „Александра“, то е близо до курорта Тузла, на 10-ина км от делтата на р. Струма”, върна се назад в годините Васил Ангелов и разказа: „Бяхме първите българи, стъпили на това място, и останахме единствени заради отличното партньорство със собствениците на базата. Тогава тук нямаше нищо, дори плажната ивица, която се ползва само от лагеруващите, бе почти девствена и не бе разработена като сега с различни атракции като канута и надуваем банан

(който се оказа голямо забавление за децата). Мястото е великолепно, лагерът разполага със 750 легла, има невероятно добра инфраструктура, включваща детски площадки с люлки и катерушки за по-малките, амфитеатър, спортна база с много и разнообразни съоръжения, включително басейн със специален режим на пропуск от съображения за сигурност“, отбеляза В. Ангелов.

Стотици деца на възраст от забавачка до прогимназия са почивали, тренирали и са се състезавали в „Александра“ благодарение на ТА „Оазис-А“ през тези 18 години. Истински фурор настава обаче по време на ежегодните издания на вече традиционния танцов фестивал „С хора и танци на Беломорието“, чието издание през юни 2019 г. бе 12-о поред.

„Интересът към форума непрекъснато расте, съставите, които веднъж дойдат, обикновено повтарят и стават неотменна част от конкурсната програма. Нещо повече, започнаха да провеждат тук тренировъчни занятия за методическа подготовка“, доволен е от мащабите, в които се развива фестивалът, Кирил Апостолов.

Точно преди началото на юнския фестивал 100 деца и родители от столичния танцов клуб „Естрея“ провели лагер-школа в детски лагер „Александра“ при отлични условия, осигурени от ТА „Оазис-А“. Цената на човек за три нощувки, включително закуска, обяд и вечеря, с ползване на всички атракциони е само 170 лв., което обяснява сериозния интерес към почивките в детски лагер „Александра“.

Деца и родители съчетават полезното с приятното, релакса и танците по плажната ивица, която позволява да се организира хоротека на открито до обяд, отстъпват вечерта на надиграване и дискотеки в летния театър, които неизменно преливат в хоротеки, защото децата искат да покажат какво могат и да научат нови стъпки и ритми.

Юнското издание изправи в надпреварата за най- кръшни хора едни срещу други танцьорите на софийските клубове „Искрица“ и „Кремиковче“ от кв. „Кремиковци”, „Български ритми“ от Перник, „Родолюбие“ от Кюстендил, „Македонци“ от района на Сандански и Петрич. Вече има заявки от миналогодишни участници във фестивала от Варна, Дупница, Ботевград и Козлодуй.

„Настръхнах по време на дефилето на участниците за откриването на фестивала в амфитеатъра – всички, пременени в носиите, със знамена и табелите на клубовете си, скандират имената на клубовете си и се движат в шествие с леки стъпки, сякаш не докосват земята, на фона на „Тих, бял Дунав“! Завладя ме гордост, че съм българин и че тези млади хора поддържат и развиват българщината!“, вълнува се дори като си спомня гледката туроператорът Васил Ангелов. В началото и на финала на надпреварата всички – и участници, и ръководители, се хванали за ръце и извили огромно, на няколко ката хоро под звуците на Дунавското и на сцената се генерирала огромна позитивна енергия. Един от най-малките участници във фестивала, 5-годишният тъпанджия Валентин Цветанов от Перник, грабнал сърцата на всички и се превърнал в талисмана на фестивала. Репетициите се редували със забавления и обмяна на опит сред участниците, а конкурсното начало допълнително наляло хъс в изпълненията им и стремежа да покажат най-доброто от себе си. Като председател на журито К. Апостолов доста се напрегнал при класацията и допоследно не бил сигурен кой от съставите е най-заслужил да е в топ 3. Заради сериозната работа по време на фестивалните дни всеки участник си тръгнал с подарък раница от организаторите. Собствениците на лагера изненадали приятно участниците, като на всяко дете връчили  медал за участие, а ръководителите им вдигнали наздравица по време на галавечерята с бяло и червено вино и популярната гръцка ракия ципуро, всички питиета от личната им изба.

Заради огромния интерес и валящите от месеци заявки за участие на клубове тази година организаторите са принудени да направят второ – есенно фестивално издание, което вече е насрочено от 20 до 23 септември.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *