3838 ученици в Пиринско изучават религия

По инициатива на Регионалното управление на образованието и със съдействието на Неврокопска света митрополия бе проведена среща с учители, преподаващи предмет „Религия –Християнство – Православие” в училища на територията на област Благоевград. Срещата откриха началникът на РУО Ивайло Златанов и архимандрит Епифаний, протосингел на Неврокопска света митрополия. Те приветстваха присъстващите 27 учители от училища в общините Благоевград, Симитли, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Банско, Хаджидимово и Гоце Делчев, като ги поздравиха за дейността им по отношение на обучението на учениците с цел овладяване на основни знания за православната религия и формиране на християнски ценности в света, в който съвременният ученик живее и се реализира.

С кратка презентация се представи нормативната уредба, която дава възможност да се осъществява обучението по предмет „Религия”, данни за обучението на 3838 ученици в 141 групи в допълнителна подготовка и 39 групи  извънкласни дейности в начален, прогимназиален и гимназиален етап на образователни институции от областта. Показан беше добрият пример на взаимодействие между институциите в няколко населени места от областта.

Учители по религия и представители на общински администрации от Петрич и Сандански демонстрираха  добри практики, прилагани в обучението по религия през последните четири години. Споделено бе, че след плахото начало, подкрепено от общини и Регионално управление на образованието, в момента обучението по „Религия –Християнство – Православие” се усеща сигурно и убедено в силата да подкрепя младите хора при формирането им като пълноценни личности в съвременното общество.

Rich

В заключение се изрази категоричното убеждение, че срещата поставя началото на една нова добра практика, чрез която всички учители да имат възможност да споделят своя опит и да черпят от опита на колегите си. Присъстващите изразиха готовност и за бъдещо сътрудничество.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *