4 Г. СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯ В „СТРУМА”: Д-р А. Циканделов от Петрич с ново обвинение за аферата с набираните срещу Е 50 000 чуждестранни студенти с мераци за медицински дипломи

Петричкият лекар д-р Атанас Циканелов отново е с повдигнато обвинение заради участие в организирана престъпна група с цел облагодетелстване. Става въпрос за далавера с незаконно записване на чужди граждани за студенти в Медицинския университет.

Специализираният наказателен съд трябва да насрочи разпоредително заседание по делото, което е с участието на 6-има обвиняеми – Циканделов, бившия ректор на МУ – София акад. Ваньо Митев, декана на факултет „Дентална медицина“ в МУ -София Андон Филчев и още 3-ма, заради това че в началото на декември 2014 г. са създали престъпно сдружение по набиране и гарантирано приемане в университета на чужди студенти, които не отговарят на условията за прием.

Преди 3 г. в същата компания петричкият лекар Циканделов бе обвиняем по същото дело и освободен под парична гаранция от 200 000 лв., но миналата година съдът намали гаранциите на обвиняемите и върна делото отново на държавното обвинение заради неточности на обвинителния акт.

По времето на първото съдебно разследване срещу групата Иван Гешев беше шеф на Специализираната прокуратура, сега вече е главен прокурор.

Според държавното обвинение ексректорът на Медицинския университет акад. Митев е ръководил престъпна група за набиране на чужди студенти, привличайки 3 лица от фамилно консултантско дружество със седалище в Петрич. Става въпрос за регистрираната в Петрич фирма „Интер ХЕКС“ ООД, която е на д-р Ат. Циканделов, съпругата му София и сина Димитър, а от 2017 г. вместо татко й във фирмата е дъщерята Стефани. Според обвинителите на Гешев сем. Циканделови е набирало студенти, за да учат в Медицинския университет срещу 40 000-50 000 евро, без да имат това право. Сред нередовните студенти имало и от арабски произход, които били приемани с изпит по английски, но реално не знаели и дума на този език. По този начин обаче те получавали статут на постоянно пребиваващи в страна от ЕС.

Въпреки че през 2015 г. лицензът на фирмата бил отнет, тя продължила дейността си, като успявала да набере по 350 чуждестранни студенти на година.

Към материалите по делото е приложен запис, направен със скрита камера, в който една от чуждестранните студентки разкрива как е станала жертва на схемата, измислена от В. Митев и съдружника му от Петрич д-р Циканделов. Първоначално тя се е свързала с гръцката посредническа фирма Best Studies, откъдето я препратили към българските й колеги „Интер Хекс”. Циканделови я уверили, че познават всички в МУ:  заместник-ректор, ректор и т.н., и започнали да й събират пари за такси, като сумата достигнала 53 000 евро. По време на колоквиум студентката разбрала, че всъщност я няма никъде по документите на университета. Момичето отишло да поиска сметка на д-р Циканделов, той първоначално обвинил гръцкия си колега, после признал, че до него са стигнали „само” 13 000 евро, а към края на разговора, изобилстващ с изречени от него цинизми, редуцирал сумата до 2000 евро. Всичко това е записано и приложено към делото, като междувременно бе излъчено и в телевизионно предаване.

Според прокуратурата доказаните потърпевши от измамната схема са 20 студенти от Англия от арабски произход, всеки от които платил по 50 000 евро, но има и подозрения, че може би приемът на студенти е бил използван като прикритие за незаконен трафик на мигранти и навлизане на лица, членуващи в терористични организации.

Още през 2016 г. вестник „Струма” алармира за нездравото сътрудничество между бившия ректор на МУ В. Митев и петричкия му помощник д-р Циканделов, който от години живее със семейството си в София. Двамата в тандем през 2015 г. обявиха, че ще открият в Петрич филиал на университета, където срещу 8000 евро гръцки студенти ще се дипломират като медсестри, рехабилитатори, акушерки и специалисти по медицинска козметика. Екскметът на Петрич Вельо Илиев приветства горещо идеята и им даде доверчиво 2 етажа от болница „Рокфелер“, а ОбС – Петрич отпусна целево 100 хил. лв. за ремонт на етажите, но студенти така и не дойдоха.

Доскоро на официалната страница на МУ имаше линк към страница на петричката фирма „Интер Хекс“ ООД, където се обясняваше, че същата частна фирма е „единствената оторизирана компания с изключителни права от МУ – София за набиране на студенти на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Германия и Австрия“. За официалната дейност на петричката „Интер Хекс“ се знаеше, че за всеки докаран в България студент тя получава комисиона от 10% от годишната му такса, която в МУ стига до 8000 евро. Според работещи в МУ д-р Циканделов се занимавал и с прехвърляне на студенти от чужбина у нас, отново срещу солидно заплащане. По тази причина за петричката „Интер Хекс“ в столичните среди се говореше като за „частната фирма на ректора на МУ проф. Митев“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Преминаващ

    Навремето ЮЗУ раздаваше дипломи за прависти срещу пачки по времето на Воденицата. Така за време от 2-3 години по съкратената процедура видни юристи станаха Шиши, 6-тата по красота в света, незнаен брой ченгета и мафиоти. Набираха и по неясен начин студенти от Гърция и Македония. Ако разровите далаверите на БоЮр и мафиотската шайка около него, ум ке ви зайде…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *