4 жени от Разлог дариха кръвна плазма за спасяването на поваления от Ковид д-р Спас Радев

Призив за даряване на кръвна плазма за спасяване живота на разложкия лекар д-р Спас Радев, който се намира в реанимацията на столичната Университетска болница „Света Анна“ и се бори с коронавируса, обедини хиляди хора в социалните мрежи.

Още в неделния ден от Националния кръвен център в София дойде и добрата новина, че са се отзовали дарители за д-р Радев. Сред тях са и четири жени от община Разлог. Това са медсестрата Антоанета Иванова, майката на участника в детския „Пирин фолк”, гласовития Иван Джолев – Катя Сърбакова, Гергана Мандарова и Елена Грънчарова. На призива е откликнал и младеж от Велико Търново, студент в Академията на МВР. Снимка на младия Боби бе споделена във Фейсбук страницата на Национален център по трансфузионна хематология, откъдето благодариха на всички, прекарали заболяването и отзовали се на призива да дарят плазма.

В личния си профил в социалните мрежи младежът пък написа: “Успях да даря реконвалесцентна плазма. Успях и да посоча д-р Спас Радев от Разлог, който има спешна нужда от плазма. Тоест, едната от трите ми плазми ще отиде при него”, публикува младежът и в поста си пояснява, че лекарите са впечатлени от изградените му антитела. Той изразява надеждата си, че ще помогне за спасяването на нечий живот.

От профила му обаче става ясно, че е искал да стане дарител още през миналия месец. На 21 октомври са му направени всякакви изследвания във ВМА, които показали, че е идеален за донор. Насрочили му дата след два дни, но така и не успял да дари плазма, тъй като единственият апарат във ВМА за това се оказал развален.

Парадоксалното е, че от Националния център по трансфузионна хематология, откъдето вчера му изказаха благодарност, през октомври са отказали да го приемат с мотива, че било петък и минавало 12:00 ч., а събота и неделя били почивни дни. Цялото си разочарование от горчивия си опит да стане дарител на кръвна плазма и да спаси човешки живот младежът описва в дълъг пост в профила си във Фейсбук.

Това обаче не го е отказало и във вчерашния ден, когато бе обявен прием на донори по спешност, Боби се е отзовал.

Прием на донори по спешност в Националния кръвен център бе обявен, тъй като 50 медици от цялата страна, работещи в Ковид отделения, чакат плазма за свои пациенти в тежко състояние, а такава е било невъзможно да им се осигури, тъй като няма налична.

Катя Сърбакова

ИВА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *