4 мита за ползите от лимоновата вода

Водата с лимон днес се възприема като “магически еликсир”, който може да възстанови красотата и младостта.

Напоследък, по някаква причина на чашата вода с парче лимон се приписват чудни свойства: казват, че ще увеличи имунитета и ще помогне да загубите излишните килограми.

Има ли някаква истина в тези думи?

Мит номер 1: Лимонът с Вода помага да отслабнете и да ускорите метаболизма.
Създателите на този мит казват: трябва да пиете чаша вода с лимон преди хранене – апетитът ще намалее значително. Е, отчасти това е вярно, защото водата ще запълни празнотата в стомаха, което ще създаде усещане за пълнота. Но лимона играе ли някаква роля тук?

Що се отнася до метаболизма, тази теория се появи след проучвания върху мишки, които след консумация на полифенол, получен от лимоновата кора, не приемат мазнини толкова бързо, колкото мишките, които не са консумирали. Смятате ли, че има нещо общо това с лимоновата вода?

Мит номер 2: Водата с парче лимон помага за храносмилането
Не, това не помага. В лимоновата вода няма нито пектин, нито влакна, които да помогнат. По-скоро влакнини има в самия лимон – за да си ги набавите обаче, трябва да изядете целия лимон.

Лимонената киселина също не помага на стомаха ви, защото стомашният сок е кисел. Не, той не се намесва в него, но човек не трябва да очаква от него помощ.

Мит номер 3: Лимонова вода – продукт с нискокалорична детоксикация
Че лимонът съдържа малко калории, е факт. Едва ли обаче в живота си срещате обикновена питейна вода с калорично съдържание.

Мит 4: Лимонената вода е богата на минерали и витамин
Едно парче лимон съдържа 4% от дневния прием на витамин С, пише Zdrave.to. По-добре яжте портокал – можете да намалите всичките си ежедневни нужди от аскорбинова киселина.

Що се отнася до минералите, в чаша лимонова вода няма да има дори 1% от нормата на калий, фосфор и калций за деня.

И сега малко за професионалистите:
Първо, водата с лимон е по-вкусна, така че е по-приятно да се пие;

На второ място, киселата вода помага да се развеселим;

На трето място, изглежда красиво във фотографиите, така че снимките с лимон могат лесно да бъдат поставени на Instagram с маркерите #pn и #zhu.

Като цяло изброихме всичките му предимства. Нашата присъда: водата с лимон е добра, пийте я, но не очаквайте нищо особено.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *