4 нови случая на СПИН в Пиринско, започват прегледи по басейните в Благоевградско

4 нови случая на заразени с ХИВ/СПИН са регистрирани в Благоевградска област за изминалите 8 месеца. Единият от тях е установен от здравната инспекция в Благоевград, останалите трима са се изследвали в Националната референтна лаборатория в София, поясни директорът на „Надзор на заразните болести“ в Пиринско д-р Веселка Мончева. Тя допълни, че рисковата група са около 30-39-годишни.

„Безплатно, доброволно и анонимно консултиране стартира през тази седмица по плажовете в Благоевград, продължаваме и през следващата седмица по курортните комплекси”, каза още д-р Мончева.

90 на сто от новорегистрираните с ХИВ в нашата страна са се инфектирали по сексуален път. Едва в 9 на сто от случаите заразата е осъществена при инжекционна употреба на наркотици.

Анонимни изследвания ще се извършват във вторник от 11,30 часа до 14,00 часа на плажа в Симитли. На 4 септември лятната анти-СПИН кампания продължава в хотели и плажове в курорта Огняново. Здравните експерти ще бъдат на 5 септември на площад „България“ в Сандански, където всеки може да се изследва анонимно.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *