4 ползи от игнорирането

Кога бе последният път, когато игнорирахте нещо, което ви задължава, носи ви дискомфорт? В ежедневието постоянно се стремим да угаждаме на другите, опитваме се да сме идеални във всичко… Всичко това води до натрупване на умора, излишен стрес. Ако се замислите, в живота има толкова неща, които можем да игнорираме и в това няма нищо лошо. Дори някой да се опита да ви убеди, че да кажете „не“, когато на него му се иска да кажете „да“ от ваша страна не е правилно, игнорирайте го. Игнорирането може да има редица ползи, една от които е грижата за себе си. Забавният сайт Bright Side разкрива още няколко ползи.

Игнорирането е жизненоважно

Игнорирането или елиминирането на разсейващи фактори е мощен инструмент, който се корени в еволюцията. Решаваме кое е важно за нашето внимание и кое не, и това се случва най-вече несъзнателно. Избираме да сме фокусирани по време на работа, докато колегите край нас разговарят в тяхната пауза за кафе. По същият начин сме съсредоточени и когато четем, слушаме музика, шофираме и т. н.

Повече информация – повече стрес

Представете си само какво би се случило ако не филтрираме новините, които чуваме, четем, ако понякога не сме пасивни слушатели с досадните или токсични личности, които ни затрупват с ненужна информация, неприятни коментари. Всичко това би било невероятен стрес за нас, който може да доведе до редица неразположения и проблеми.

По-концентрирани сме

Според западни изследвания, в някои случаи е много по-лесно за мозъка да изпълни задача, когато знае не какво да търси, а какво да пренебрегне. Изследователите ни съветват когато ни е трудно да съберем мислите си и да се концентрираме, да признаем пред себе си кои неща отвличат вниманието ни и да намерим начин просто да ги игнорираме.

Постигаме повече

Това важи за абсолютно всичко. Когато искаме да свършим служебните си задължения навреме, да почетем хубава книга, да се отдадем на хобита или нови познания, когато спортуваме… Игнорирането на маловажното ни помага да сме продуктивни, мотивирани и на финала доволни от постигнатите резултати.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *