4 причини за чупливите нокти

Чудите ли се защо ноктите ви се чупят или са твърде тънки? Ако през последните няколко месеца се опитвате да си пуснете хубав маникюр или просто да заздравите ноктите, но нямате сериозен успех, то със сигурност трябва да откриете причината.

Начинът на хранене и някои други фактори са от особено значение. За да разберете защо ноктите ви се чупят, трябва да ги наблюдавате по-често и да помислите дали нямате някои вредни навици.

Ето 4 причини, поради които нокътната плочка става твърде чуплива:

1. По-често чатене

Работите ли на компютър? Използвате ли всяко свободно време за чатене? Ако сте от работохолиците, които не се разделят с мобилния и клавиатурата, то не се чудете, ако състоянието на ноктите ви не е добро. Всеки удар на пръстите на ръцете може да повлияе върху здравината на ноктите. Така ръбовете им се нацепват или изтриват по-бързо от обичайното.

За да не се чупят ноктите ви, трябва да не пишете яростно, а да ползвате върха на пръстите, тоест месестата част да поема тежестта, а не нокътната плочка.

2. Анемия

Хубаво е от време на време да проверявате дали в тялото ви има достатъчно желязо. Това става чрез кръвен тест. Когато ноктите са прекалено тънки и крехки, то най-вероятно имате недостиг на минерала. А той улеснява производството на хемоглобин, който е отговорен за транспортирането на червени кръвни телца, богати на кислород.

Ако лекарят установи, че се нуждаете от желязо, ще ви предпише какво да пиете. Може да си помогнете, като наблегнете на храни, богати на минерала. През пролетта има много зеленолистни зеленчуци, които го съдържат.

3. Прекомерно използване на лак/гел за нокти

Всяка жена иска да има хубав маникюр. Дори и да не отиде при специалист, за да ѝ го направи, тя може да се лакира сама вкъщи. Но честото поставяне на този вид химия носи своите последствия. Лаковете за нокти съдържат съставки, които изсмукват влагата от повърхността на ноктите и изтъняват плочката. Да не говорим за гела, след който тя се разслоява и начупва.

Опитайте да правите известни почивки. След като сте били една седмица с лак, изкарайте още една без. Или след носенето на гел за 2 месеца, на следващия само го отстранете, без да искате поставянето на нов.

4. Недостатъчно овлажняване

Хидратацията е ключ към по-хубавата кожа и нокти. Не е достатъчно просто да ги овлажнявате веднъж седмично. Не си мислете, че миенето на ръце помага за това – водата и сапунът изсушават. Ако кожичките около ноктите ви са сухи, решението е използването на по-мазен крем за ръце или специално масло за овлажняване на нокътната плочка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *