HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

4 симптома на рак на щитовидната жлеза

Ежегодните профилактични прегледи, свързани с женското здраве, включват най-вече гинекологични обследвания, както и мамография на млечна жлеза с цел превенция на едни от най-честите видове рак.

Често обаче жените пренебрегват рака на щитовидната жлеза, а проблемите с този малък, но така важен орган в нашето тяло, са нараснали неколкократно от 70-те години на миналия век до днес, сочат изследванията.

Много жени са изложени на риск, без да подозират, тъй като симптомите на рак на щитовидната жлеза изключват болка в началните стадии.

Диагнозата рак звучи страшно, но при редовни прегледи няма повод за паника, смята доцент Иля Лихтеров, специалист по оториноларингология в Медицинската школа в Mount Sinai, Ню Йорк.

„Въпреки че е факт, че случаите на рак на щитовидната жлеза са зачестили през последните десетилетия, обикновено става дума за папиларен тип рак, който е сред най-слабо агресивните“, казва доцент Лихтеров пред prevention.com.

Той обяснява, че успеваемостта в лечението е много добра, особено когато болестта е диагностицирана навреме. Това не означава обаче, че редовните прегледи при ендокринолог трябва да се неглижират, напротив.

Кои са възможните симптоми при рак на щитовидната жлеза?

Бучка в шията 

Щитовидната жлеза се намира точно в предната част на шията. Ако в тази област или около нея се появи бучка, дори малка, която не изчезва от само себе си, незабавно трябва да се прегледате при специалист. Ако ракът се е разпространил към лимфните възли съществува по-сериозен риск за здравето. Превенцията и редовните прегледи са от първостепенно значение.

Трудности при преглъщане

Туморната маса, растяща в щитовидната жлеза може да започне да пречи на нормалното преглъщане. Ако проблемът не изчезне до няколко седмици, веднага потърсете лекар. Иначе е възможно да изпитвате известни затруднения при преглъщането, ако сте преболедували инфекция на горните дихателни пътища. Следете състоянието си и наблюдавайте всеки симптом. Естествени методи за регулиране на функцията на щитовидната жлеза

Промени в гласа

Гласните ви струни се намират точно над щитовидната жлеза. Ето защо при растяща туморна маса в жлезата, която засяга и околните тъкани, е възможно да се появят смущения и промени в гласа, казва още доцент Лихтеров. Възможно е гласът ви да стане дрезгав, пресипнал или да се губи на моменти.

Смущения в говоренето, храненето и дишането

Тези симптоми са характерни за по-напреднал стадий на заболяването, но за съжаление някои хора разбират за тумора именно тогава. В тези случаи се налага спешна хирургическа интервенция.

При най-малките съмнения за проблем, свързан с щитовидната жлеза се консултирайте с лекар. Не бързайте да се самолекувате и не чакайте проблемът да отшуми сам, защото това може да ви коства много.az-jenata.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *