4 храни, с които да възстановите мускулите след тренировка

Тренировките са много полезни за вас, правят ви по-издръжливи и енергични. Но веднага след тежка и здрава тренировка, вие сте изморени и изцедени. Сигурно изпитвате и голям апетит, но не е хубаво да прегрешавате с мазни и сладки храни – иначе спортуването няма да е толкова ефективно. Заложете на храни, които се грижат за здравето ви и възстановяват мускулите ви, за да имате повече сила. Ето и кои са те.

Спанак

Спанакът, както и другите кръстоцветни зеленчуци, е пълен с много полезни хранителни съставки. Той съдържа витамините Е, С и А, които борят възпаленията. Богат е и на протеини – засища ви и ви дава сили след тренировка. Ако не обичате салата от спанак, сложете спанак в блендъра и си направете шейк.

Боровинки и малини

Горските плодове също са ваш съюзник след спортуване. Всички плодове съдържат антиоксиданти, но боровинките са с най-високо съдържание, затова с тях бързо се възстановявате след тежките тренировки. Малините и боровинките са богати на въглехидрати и сиртуин. Сиртуинът помага за образуването на ензими, които засилват метаболизма.

Банани

Може да си вземете банани в залата или когато спортувате навън и веднага да хапнете един от тях след тренировка. Те са богати на въглехидрати и калий – тези вещества подпомагат възстановяването на мускулите след спорт. Вие губите калий, когато тренирате и се потите – така че пак трябва да се снабдите с него. А запасите ви от въглехидрати също се изчерпват при тренировка – затова хапвайте банани.

Овесена каша

Чудите се какво да си сготвите вкъщи, когато сте изморени след спорта? Овесената каша се прави лесно и ще ви помогне да се почувствате по-бодри. Проучвания дори доказват, че ако редовно хапвате овесена каша, вие ще се радвате на по-дълъг живот.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *