HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

404 кандидат-гимназисти от Пиринско подадоха заявления за класиране след 7-ми клас в първите 8 часа след старта на кампанията, 47 от тях онлайн

В цялата страна вчера в 8 часа сутринта стартира подаването на документи за прием след 7-ми клас, а до обяд заявления подадоха 404 бъдещи осмокласници от Пиринско. За пръв път заявленията могат да се попълват онлайн на платформата на МОН или на хартия в училищата „гнезда”. Всеки кандидат-гимназист има право да подаде само едно заявление, назависимо дали на хартия или по електронен път.

Друга новост е, че с цел да си осигури максимален достъп и за удобство на родителите, всичките 86 учебни заведения в област Благоевград, обучавали седмокласници тази година, влизат в категорията училища „гнезда”. Така кандидатите могат да подадат документи, в което искат от 86-те училища, без значение дали е в това, в което са учили досега или друго, приемащо заявления.

Малко преди 8 часа сутринта в благоевградското III ОУ „Димитър Талев”, което е най-голямото основно училище в Пиринско със 113 седмокасници, бе спокойно и пред стаята за прием на документи имаше само една майка, дошла без детето си. „Не бяхме сигурни дали са отворили толкова рано и синът ми си остана вкъщи. Сега му се обадих да идва”, сподели родителката, а комисията от цели 8 учители бе заела местата си в очакване на кандидати. Близо 20 минути майката и кандидат-гимназистът трескаво обсъждаха помежду си колко точно желания за участие в класирането да напишат в заявлението и изброиха общо 9 специалности в три благоевградски гимназии.

„Изкарах 79 т. на националното външно оценяване по БЕЛ и 81.5 по математика, завърших с 6.00, балът ми е висок и предполагам, че ще ме приемат на първо желание”, сподели вече бивш ученик на III ОУ Георги. В 8 и 30 часа той и майка му бяха първите, подаващи документи, но се оказа, че не носят медицинско свидетелство, а в заявлениято са посочили специалности на ПГИ „Иван Илиев“. „Не знаех, че Икономиката е професионална гимназия и затова не изкарахме медицинско“, призна майката. Половин час по-късно тя дотича в училището с документа.

През това време комисията на ІІІ ОУ разлепи из коридорите информация за необходимите документи за приема, като с червено бе подчертано, че за кандидатстване в професионални гимназии седмокласниците трябва да предоставят медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващите им лекари.

„В заявлението пише, че броят на желанията за класиране не е ограничен, затова попълних всичките 27 свободни реда”, заяви майка на седмокласник, изброила паралелки от всички благоевградски училища с прием след 7-ми клас.

Малко преди 10 часа в VІІІ СУ „Арсени Костенцев“ също бе спокойно, като документи бе подал 1 кандидат-гимназист, а други двама попълваха заявленията.

„Госпожо, посочили сте специалности само в две училища, а детето ви има двойка на НВО-то по математика. Представете си, че балът не му стигне за тези гимназии, тогава какво ще правите? Бъдете разумна и напишете още няколко желания”, обърнаха се учители от комисията към майка на седмокласник, която се вслуша в съвета им и започна да изброява още специалности.

Комисия от 9 учители приемаше документи в V СУ „Георги Измирлиев“. В 11 часа заявления попълваха 6-7 бъдещи осмокласници. „Всичко е нармално. Приемът на документи протича спокойно“, коментира директорът на V СУ Мария Тричкова.

Старши експерт по анализ и обработка на информацията в РУО – Благоевград Марина Войнова обяви, че малко след 12 часа на обяд подадените заявления са 404, 47 от които постъпили онлайн.

Припомняме, че срокът за подаване на документи за участие в първи етап на класирането е до 22 юни включително с работно време на комисиите от 8 до 18 часа. За улеснение на работещите родители завления могат да се подават и днес, 17 юни.

Всеки ученик, завършил успешно 7-ми клас, участва в приема за 8-ми клас за предстоящата учебната 2017/2018 г. Седмокласниците, които не са се явили на националното външно оценяване по български език и литература и по математика, също трябва да подават заявления за участие в класирането. Обявяване на списъците с приетите ученици на първи етап на класиране е до 27.06.2017 г., а записването е от 28.06. до 30.06. 2017 г.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *