44 работници в „Пирин текс”с Ковид-19, и второто отделение със заразени в МБАЛ – Благоевград е “на ръба”

В шивашката фабрика „Пирин текс“ в Гоце Делчев след масовото тестване за ковид-19 на 1300 работници, което бе извършено, след като стана ясно, че двама техни колеги са заразени, общият брой на всички инфектирани достигна 44 човека. Това съобщи вчера за „Струма“ собственикът на фабриката, германският бизнесмен Бертрам Ролман. „Това е крайната цифра на заразени работници, повечето са от Гоце Делчев и село Мусомища. Само 7 са в болница, може би още двама ще бъдат хоспитализирани. Останалите са под домашна карантина и са в добро състояние. Предстои РЗИ да направи контролни PCR  тестове. Днес ние подложихме 50 работници на бързи тестове, които са били в отпуск или болнични преди затварянето на фабриката. Предприятието ще работи с 90%  от персонала, при спазване на всички задължителни противоепидемични мерки – носене на маски и спазване на дистанция. Измерваме телесната температура на работниците, като това става на случаен принцип, защото не може на всички. Имаме и термокамера, но тя не отчиташе коректно и се наложи да купим нови термометри”, обясни Бертрам Ролман.

 9 нови случая на заразени лица от Благоевградска област бяха обявени вчера от РЗИ, като по 3-ма са в Гоце Делчев, Сатовча и Благоевград. Възрастен пациент, над 80-годишен мъж , е починал завчера във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, който е бил с коронавирус. Отделението, което бе превърнато като второ за пациенти с Ковид-19 след инфекциозното в благоевградската болница, е на ръба. Отделението разполага с 31 легла, но при нормална ситуация, когато болните са по няколко човека в стая. Стаите са 11, като в момента са настанени 8 болни с коронавирус, които са по един в стая, тъй като са изолирани, и има възможност за прием на още трима.

„Ситуацията е тежка, тъй като само две от стаите разполагат с отделен санитарен възел – чешма и баня, а другите ползват обща тоалетна. В една от „ВИП стаите“ се лекува благоевградският общински съветник, бизнесменът Рашко Динков, който бе приет с вирусна пневмония. След като стана ясно, че той е с ковид инфекция, председателят на ОбС А. Тодоров препоръча на останалите общински съветници също да си направят тестове. Вчера се разбра, че всички групи са си направили тестове и резултатът е отрицателен.

В инфекциозно отделение също е пълно, като при изписване на пациент  леглото веднага се заема от нов пациент. В частната  болница ПУЛС също обособиха Ковид отделение. Лекарите от МБАЛ – Благоевград се надяват да няма рязко завишаване на броя на заразените, които се нуждаят от хоспитализация, тъй като тогава ще трябва да разкрият трето Ковид отделение. Към момента в отделение УНГ се приемат пациенти, които в нормална ситуация трябваше да се лекуват във вътрешно отделение.

Вчера стана ясно, че с коронавирус е и дете от Благоевград, което е посещавало лятна занималня, която е затворена. Детето е под домашна карантина. Направени са проби и на останалите деца и служителите, които са отрицателни. Преустановени са тренировките в клуба по художествена гимнастика, тъй като едно от момичетата е установено с коронавирус. Останалите деца предстоят да бъдат тествани, а тренировките отменени.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *