46 свидетели застанаха пред съда по делото за убийството на кюстендилеца Валери Дъбов

46 свидетели дадоха показания пред Окръжен съд – Кюстендил на заседанията по делото за убийството на 33-годишния кюстендилец Валери Дъбов. Престъплението е от 17 февруари 2019 година, при среднощно сбиване между роми и посетители в заведение в центъра на Кюстендил. След убийството в града започнаха серия от протести и митинги срещу безнаказаното според участниците в тях ромско насилие. Освен убийството на 33-годишния мъж е бил направен опит за убийството на още двама души. 

Свидетелят Калин Стоянов от Слокощица разказа за рождения ден в селото и посещението на дискотеки в Кюстендил, сред които и „Иридиум” – мястото на възникването на скандала. По думите му той и Ивайло Николов били употребили много алкохол, когато тръгнали от Слокощица. По време на престоя си в дискотеката не чули да има скандал и към 7 часа сутринта тръгнали към „Била”, където видели приятеля си Мишо, но не си спомнял за какво са говорили. Свидетелят си спомни как помогнал на едно момче да се изправи от земята, след това видял друго да лежи, но не успели да му помогнат, защото бил ранен. Бил изпаднал в шок и не си спомня дали там е бил Ангел Гольовеца, вуйчо на обвиняемия Алекс. В прочетените от досъдебното производство показания същият свидетел казал, че видял как имало сбиване, удряли се един друг.

Разпитана беше и Ралица Станоева, келнерка, която, по думите й, видяла Валери Дъбов, когато бил на земята и умрял в ръцете й. Тя с Ивайло се опитвали да му помогнат, Ивайло плачел и треперел, имало полиция и линейки.

„Познавам Валери като клиент, винаги е бил добър, не е предизвиквал и не е участвал в скандали, никога не е проявявал към никого агресия“, каза пред съда свидетелката Ралица Станоева.

Свидетелката Моника Владимирова заяви, че когато са я разпитвали пред разследващ полицай, била под влиянието на алкохол и затова не си спомня нищо.

Следващото заседание е на 30 ноември, за когато са призовани да дадат показания вещите лица, изготвили експертизите по делото.

Окръжна прокуратура – Кюстендил е привлякла като обвиняем Алекс Анков-Гольовеца (на 19 години) за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК – умишлено убийство на Валери Дъбов и опит за убийство на Светлин К. и Михаил П. Делото се гледа от 5-членен състав – двама съдии и 3-ма съдебни заседатели, като съдът назначи и резервен съдебен заседател.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *