480 туристи от три държави изкачиха връх Руен в Осоговската планина, нагостиха ги с пилешко в огромен тиган

480 туристи от цялата страна и съседните ни РС Македония и Сърбия изкачиха първенеца на Осоговската планина връх Руен над Кюстендил. Преходът беше 15 км в едната посока, но планинарите от всички възрасти го преминаха на един дъх сред красиви гледки. Най-желаното място за снимка очаквано беше върховата пирамида в най-високата точка на Осоговска планина, граница между България и Северна Македония. Там беше разположен и временен пункт на Главна дирекция „Гранична полиция“, където се събираха данните на пристигащите от западната ни съседка пешеходци.

Тържествената част на събитието се състоя на поляната пред едноименния заслон „Руен“. Церемонията откри председателят на ТД „Осогово“ от Кюстендил Христо Абаджиев. Сред официалните гости бяха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски и кметът инж. Огнян Атанасов. От „Български туристически съюз“, съорганизатор на мероприятието, присъстваха председателят Венцислав Венев, както и ЮЗУ преподавателят проф. Атанас Георгиев и инж. Васил Николов – членове на управителния съвет.

Тази година туристическо дружество „Осогово“ – Кюстендил отбеляза 110 години от основаването на дружеството. Събитието е традиционно и всяка година туристи от град Кюстендил и Крива паланка, РСМ, организират изкачването до върха.
По време на празника на дружеството със съдействието на БТС и кулинарния историк Ангел Ангелов всички туристи бяха почерпени с вкусно пилешко с 9 зеленчука, приготвено в огромен тиган за 600 човека.
На всички регистрирани 50 туристически дружества бяха раздадени грамоти и плакети.

Най-малкият участник в похода беше Лена Пандурска – само на 6 месеца. Тя използва възможността да подремне на чист въздух, сгушена в раницата на гърдите на баща си.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *