49-г. строител с инфаркт отиде на крака сам в спешното

49-годишен мъж от Благоевград и 52-годишен от Гоце Делчев са приети по едно и също време в благоевградската болница с инфаркт, инцидентите станали на националния празник. Още три случая с получени инсулти от 60-годишни жени са обслужени от спешните екипи на националния празник до обяд и в Петрич, Гоце Делчев и Сандански.

49-годишният благоевградчанин, който работи като строител, се почувствал зле у дома си. Усещал задух и стягаща болка в гърдите, но отдал проблема на пренатоварване в работата, от физическия труд. Останал у дома си, но когато стягането и тежестта в гръдния кош продължили, сам и на крака пристигнал в спешно отделение. При направената ЕКГ е установено, че е направил инфаркт, за овладяване на критичното състояние е приет в кардиоинвазивната лаборатория. Проведена е коронарография и стентиране.

По същото време в спешно отделение е приет и мъж от Гоце Делчев в активна възраст, който е транспортиран с линейка до Благоевград за оказаване на кардиоинвазивна помощ.

Дежурният лекар в спешно отделение д-р Орцева поясни, че хората масово свързват симптоми с недостиг на въздух, световъртеж и обща отпадналост с преумора, напрежение или проблем с белите си дробове, но не и със сърцето.

Голям процент от получилите инфаркт са изпитвали тези оплаквания часове преди самия сърдечен удар.

„Изпитването на силна и непреодолима умора често е приписвана на силен емоционален стрес или физическо натоварване, както е в конкретния случай при 49-годишния мъж. Чувството на крайна умора не е за подценяване, както и невъзможността за дълбоко вдишване и появата на лека замаяност, като при висока надморска височина. Когато сърцето не получава достатъчно кръв, то не получава и достатъчно кислород. Получаването на отоци – подувания по краката, ходила или глезените е показател за забавена циркулация, което също е показател за затормозено сърце. Кардиограма и кръвен тест могат да дадат информация за настъпващи сърдечни проблеми и да дадат ценно време за предотвратяване на инфаркт”, заключи д-р Орцева.

СЛАВА ИВАНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *