5 вида месо, които никога не трябва да изключвате от менюто си

Месото може да бъде част от здравословната диети. Въпреки че някои диети могат да бъдат здравословни и без него, не е задължително да го изключвате от менюто си. То е ключов източник на протеини, както и основни елементи като желязо и витамин В12. Но за да се храните правилно е важно да балансирате количеството месо в диетата си, както и да обърнете внимание на качеството му.

Що се отнася до количеството, препоръката на експертите е да напълните само една четвърт от чинията си с месо, а останалата част със зеленчуци, пълнозърнести храни и други растителни храни. Според специалистите има няколко вида месо, които никога не трябва да изключвате от диетата си.

1. Постно месо По-голямата част от диетолозите са категорични, че консумацията на постно месо е изключително важна. Добре е да премахнете излишните мазнини и кожата от месото, преди да го сготвите.

2. Пуешко месо Пуешкото месо съдържа всички хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, за да поддържа здравето на сърцето, храносмилателната система, мозъчната функция и др. Дори пуешките бутчета, които се считат за по-мазни от останалата част от пуйката, са изключително здравословни и са добър източник на желязо.

3. Пилешки гърди Според проучвания пилешкото месо играе положителна роля за поддържане на здравословното тегло и цялостно благосъстояние. То е ценен източник на фосфор и рибофлавин. Макар че не е нужно да се отказвате и от червеното месо – то съдържа повече цинк от бялото месо.

4. Свинско филе Свинското е най-консумираното месо в света. То осигурява хранителни вещества като тиамин, витамин В6, калий, рибофлавин и много други полезни нутриенти.

5. Постно телешко месо Червеното месо има лоша репутация, но всъщност може да бъде от полза за вашето здраве. Едно от най-здравословните червени меса е телешкото. Той е чудесно средство за набавяне на протеини и хранителни вещества. Ценен източник на антиоксиданти и витамин Е е говеждото месо от пасищно отглеждани животни. Важно е да се избягва овъгляването на говеждото месо (и всяко друго месо) – върху изгорелите парчета се образуват вещества, които драстично увеличават риска от развитие на рак.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *