5 ежедневни действия, които вредят на дома ви

Дори и най-опитните домакини могат да допуснат грешки, докато почистват апартаментите си. И то докато използват добре познати съвети, които макар и да изглеждат правилни, може да навредят на дома и дори на здравето на семейството. Съставихме за вас списък с пет битови навици, които трябва да избягвате.

Метене на пода Безспорно този начин на почистване е много бърз, но в никакъв случай не е ефективен. Така не се премахва и 1/10 от мръсотията в дома ви. Нещо повече – праховите частици се издигат във въздуха и попадат върху мебелите, докато други малки абразивни частици попадат в покритието на пода, което го кара да изглежда прашен. Ето защо е по-добре да не метете пода, а да пуснете прахосмукачка. Това ще ви помогне да запазите дома си чист по-дълго.

Оправянето на леглото веднага след събуждане Новината, че оправянето на леглото сутрин не е полезно ще зарадва онези, за които този ангажимент е истинско мъчение. Но.. това наистина вреди. Причината – във всяко легло  има прахови акари, които живеят върху него. Те са микроскопични организми, които се хранят с мъртвите клетки на човешката кожа. Когато леглото се оправи веднага след ставане, всъщност създаваме перфектната атмосфера за тях. А на по-късен етап това може да доведе до сериозни алергични реакции, включително бронхиална астма, алергичен ринит и конюктивит. Ето защо е по-добре да държите леглото неоправено за известно време, за да го оставите да изсъхне.

Държането на завесите отворени Ако апартаментът е огрян от слънце почти през цялото време завесите не трябва да бъдат отворени постоянно. В противен случай мебелите и паркета в дома ви да не загубят своята красота, пускайте щорите или завесите през горещите часове на деня. Заради изобилието на UV лъчи, мебелите и дървените подове могат да потъмнеят и да се обезцветят.

Съхраняване на хавлиени кърпи в банята Хавлиените кърпи, окачени на куки в банята, могат да се превърнат в размножителна среда за гъбичките и бактериите. Влагата, топлината и кислородът са идеалното място за размножаването на бактерии. За да не навредите на кожата си, трябва да сменяте кърпите на всеки 2 дни. Най-добре е да замените хавлиените кърпи с хартиени.

Пръскане на почистващ препарат директно върху мебелите

Пръскането на почистващи препарати върху мебели и стъкло, създават тънък филм от разтвора, който остава невидим за окото. Това обаче може да доведе до оставяне на прах и мръсотия още повече. Правилно е да нанесете почистващия препарат върху парцал или гъба.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *