5-има основните кандидати за кмет на Благоевград от БСП, най-вероятният финален мач е между Л. Милев и Н. Шушков

5-има членове на БСП – Благоевград получиха най-много номинации за кандидат-кмет на приключилите преди седмица събрания на основните партийни организации. Това са общинската съветничка Гергана Янчева, общинският лидер на социалистите Любен Милев, депутатът Николай Бошкилов, бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев и ексмитническият шеф Николай Шушков, който не е партиен член, но е тясно обвързан със социалистите.

Отводи най-вероятно ще си дадат Г. Янчева и Н. Бошкилов. Паскалев, който на всички избори през последните години получава номинации от благоевградските структури, със сигурност също ще се оттегли от надпреварата – наскоро той обяви, че не желае да се кандидатира дори за кмет на София, но даже да размисли за Благоевград, той няма право да участва в предизборната надпревара, защото не отговаря на изискването за 6 месеца уседналост. Съгласно решение на Централната избирателна комисия от 2015 г. кандидатите за кметове и общински съветници трябва да са живели най-малко половин година в населеното място, за което се кандидатират, а Паскалев от много години е жител на столицата.

При това положение реално изборът на социалистите ще бъде между Л. Милев и Н. Шушков. Кой от тях ще е обаче, ще избере общинската конференция в Благоевград.

Припомняме, че преди 4 г. във вътрешнопартийната надпревара за кандидат за общински кмет влязоха архитект Александър Сандев, общинският лидер д-р Владимир Пандев и Милан Богдански, накрая след 2 гласувания и балотаж между Пандев и Богдански последният получи 55 гласа от 110-те участници в конференцията и победи само с 2 гласа тогавашния общински лидер д-р Пандев.

Официално резултатите от номинациите за кандидат-кметове и общински съветници ще станат ясни довечера, когато контролната комисия на общинския съвет на БСП ще обобщи цифрите от протоколите на първичните организации. Процедурата ще е дълга, защото преди 4 г. само предложените за кмет бяха 18 на брой, а за съветници – повече от 100. Към момента за кандидат-съветниците се знае само, че ще са 41 на брой и в тях ще има поне 5 места за гражданска квота и коалиционни партньори на социалистите. Подредбата им няма да е от особено значение, защото на предишните местни избори преференциите изиграха решаваща роля при влизане в ОбС – тогава Г. Янчева стигна до съветническото кресло, въпреки че беше на 10-а позиция в листата.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *