5 навици, които бият директно в бъбреците

Когато ви заболят бъбреците, хората често се чудят защо. Всъщност, много общи навици засягат негативно този орган.
Бъбреците играят ключова роля в тялото и функцията му, не само чрез филтриране на кръвта и отърваване от отпадъчните продукти, но също така, те балансират нивата на електролитните в организма, контролират кръвното налягане и стимулират производството на червени кръвни клетки.
Бъбреците имат способността да проследяват количеството на телесните течности, концентрациите на електролити като натрий и калий, и киселинно-алкалния баланс на тялото. Те филтрират отпадни продукти от метаболизма, като карбамид от протеиновия метаболизъми пикочна киселина от ДНК разпада.
Лекарите са съставили списък на най-опасните за здравето на бъбреците навици. Този списък на водещите провокатори на бъбречни заболявания включва следните фактори:

Обезболяващи лекарства 
Нестероидните противовъзпалителни средства могат да бъдат спасението от болката, но навикът да приемате лекарства по причинява навреди на бъбреците: този филтър на тялото просто не може да се справи с пълно почистване на компонентите на тези средства.

Сол 
Опитайте се да консумирате по-малко сол, препоръчват лекарите. Изобилието от сол в храната води до повишаване на кръвното налягане, а за бъбреците това е истински удар.

Много месо
Злоупотребата с животински протеини увеличава киселинността на кръвта, което увеличава риска от ацидоза – процес, при който бъбреците не се справят с навременната екскреция на киселината. Месото не трябва да е повече от една четвърт от храната в чинията, трябва да ядете повече зеленчуци, плодове и зърнени храни.

Недостатъчен прием на вода
Обикновената чиста вода без газ и захар трябва да съставлява 50% от общата течност във вашата диета. Ако тя е доминиран от пакетирани сокове и газирани напитки, както и разнообразие от коктейли, бъбреците могат да пострадат.

Лош сън
Според учените функцията на бъбреците се регулира от цикъла на съня и само достатъчно дълъг сън им помага да се справят с товара. Ако спите лошо или малко, тогава бъбреците ви работят в режим “последни сили”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *