5 Неочаквани Ползи от Времето, Прекарано в Природата

Човекът е неизменна част от природата – и никой от нас не бива да забравя този факт. Но в съвремието ни, когато сме заобиколени от лъскавите модерни постройки, прекарвайки цял ден в офиса, а после обратно вкъщи, е възможно да забравим, че природата също е около нас. Затова сме решили да припомним някой от най-важните и дори неочаквани ползи от времето, което прекарваме в природата. Няма значение дали тя е просто парка пред блока или дивата пустош на долината – ние сме направени, за да функционираме между тях.

 1. Намалява Стреса
  Когато се отдалечим от шума в града и се отдадем само на звука, идващ от реката или птичките около нас – тогава може да се почувстваме напълно спокойни и релаксирани. Помага и това, че сме далеч от всякакви екрани и устройства, които иначе биха окупирали вниманието ни. Затова препоръчваме да прекарвате време в природата поне 10-20минути на ден – дори и да е само в парка. Важно е да не занимавате ума си излишни дейности, а просто да се фокусирате върху това да релаксирате. Не ходете в парка, просто, за да гледате телефона си – порадвайте се на случващото се около Вас.
 2. Увеличава Нивата на Витамин Д
  Вероятно знаете, че единственият вариант на тялото да синтезира витамин Д е при излагането на слънце. Излагането на UV-лъчи не е много здравословно, но при малки количества не би трябвало да навреди. Най-добре е да се запасите с крем или лосион, предпазващ от тях и да се насладите на слънцето – особено през лятото. Липсата на достатъчно витамин D в тялото е свързана с по-висок риск от множествена склероза, диабет и артрит. Ако искате да научите повече защо здравословният начин на живот трябва да бъде предпочетен от всеки от нас, може да се запознаете с още интересни съвети на българската версия на международния портал Nature Tricks.
 3. Дава Възможност за Повече Вдъхновение и Креативност
  Прекарването на повече време в природата, вдишването на по-свеж въздух, плуването в морето – всичко това може да ни накара да се почувстваме по-щастливи и вдъхновени. Красотата на природата, която виждаме, също може да се отрази на вдъхновението и креативността, която таим в нас – ако сте насочени към изкуството и обичате да рисувате, то това може да е повод за следващата Ви рисунка. Ако сте музикант – за нова песен. Всеки от нас може да се сети поне за една творба, вдъхновена от природата – независимо дали ще е морето или планината.
 4. Помага Да Се Чувствате По-Одухотворени
  Дългата разходка в парк сама по себе си дава шанс да изчистите ума от ежедневните задачи и тревоги. Това може да се счита за един вид медитация. Когато прекарваме време сред природата, ние се научаваме да живеем в мига и се фокусираме върху красотата, която тя ни предлага. Някои хора дори успяват да намерят и решение на въпросите, на които не могат да намерят отговор, просто като се усамотят и отдадат на природните красоти. Така че – ако сте от този тип хора – препоръчваме Ви да ходите колкото се може по-често в природата.
 5. Благоприятства Зрението
  Когато се откъснете от монитора, телевизора и телефона, огледате се наоколо разгледате какво се случва около вас, очите също си почиват. Както вероятно знаете, окото също е мускул и има нужда от раздвижване – това става именно като разглеждате какво се случва от вас, а фокусът Ви не е само върху една единствена точка, каквато е мониторът, докато сте в офиса. А ако имате деца – това е един много добър начин да ги откъснете от екрана телевизора или конзолата и да ги накарате да поиграят навън. При тях запазването на зрението от малка възраст е още по-важно, така че не го пренебрегвайте.

Пазете Природата!

Важно е да се грижим и пазим природата – тя винаги е била част от нашия свят. Защото един ден може да се събудим в бетониран свят, където няма да има къде да се порадваме на зеленината и чистотата на въздуха.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *