5 причини за проблеми с паметта, които нямат общо с остаряването

Ако ви се случва често да влизате в някоя стая, без да си спомняте за какво сте отишли или пък отваряте вратата на хладилника, а не знаете защо точно го правите, след като не сте гладни, не сте сами. Забравянето не е характерно само за остаряващите хора. Освен процес на стареене на мозъка, честото забравяне може да е провокирано от много други различни фактори, някои от които неочаквани.

Какви могат да са причините да забравяте толкова често, въпреки че не сте остарели все още?

Прекалено много стрес

Стресът може да причини различни щети на организма и да му навреди по всевъзможни начини. Стресът е иначе полезен механизъм, който помага на тялото да оцелее. В моменти на стрес мозъкът изключва някои функции, които смята за несъществени за оцеляването. Паметта е една от тях. Хронично високите нива на кортизол могат да влошат способността на мозъка ви да колекционира и систематизира нова информация. Вниманието и концентрацията се понижават, а съхранението на нови и не толкова важни спомени става все по-трудно.

Не спите достатъчно

Липсата на достатъчно сън може да е пагубна за паметта. Може да си мислите, че забравяте, защото остарявате, а всъщност причината да е в преумората. По време на съня, мозъкът складира и подрежда информацията, която натрупвате през деня. Ако не спите добре, спите твърде малко или сънят ви е постоянно прекъсван, това пречи на паметовите процеси и ви кара да забравяте доста по-често.

Депресия

Хората, които имат някаква форма на депресия, изпитват големи затруднения с паметта. Депресията потиска не само чувствата, емоциите и настроението. Тя потиска физически и центрове в мозъка, отговарящи за паметовите процеси. Депресията се характеризира и с когнитивни затруднения, както и трудности в концентрацията и извикването на нужната информация в моменти, в които е необходима.

Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза отговаря за редица процеси в организма, включително играе роля и в паметта. Ако имате понижена функция на щитовидната жлеза, това може да причинява затруднения в паметта и бързата реакция на мозъка при нужда.

Дефицит на хранителни вещества

Дефицитът на някои витамини и минерали може да доведе до анемия. Липсата на желязо води до желязодефицитна анемия, а липсата на витамин В12 води до мегалобластна анемия. Всички видове анемии могат да са в основата на проблемите с паметта и концентрацията поради недостиг на кислород и хранителни вещества за мозъка.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *