5 симптома, че трябва да спрете гладуването

Много хора, които искат да се избавят от токсини или да подобрят здравословното си състояние, предприемат гладуване. То може да бъде само един ден от седмицата или няколко дни. Според специалисти по аюрведа, по този начин се подобрява работата на храносмилателната система, като се прочиства не само тялото, но и умът.

В много диети присъства по един ден, в който се пие само вода. Например 90-дневната. При някои хора не е проблем да се лишат от любимите храни за малко, но при други това решение може да им донесе временно неразположение и по-сериозни проблеми.

Въпреки че гладуването има своите ползи, има случаи, в които то трябва да бъде прекратено незабавно. Ако забележите някой от посочените по-долу симптоми, е по-добре постепенно да се върнете към нормалния си начин на хранене:

1. Парене в стомаха

Ако усещате болки и парене в стомаха с всеки изминал ден, потърсете лекарска помощ. Дискомфортът в тази част на тялото може да е сигнал за сериозен проблем, който сте „раздразнили“ с липсата на храна.

2. Повръщане

Гаденето и позивите за повръщане може да бъдат предизвикани от паренето. Те са и доказателство, че е нарушен електролитният баланс в тялото. Следователно не е препоръчително да гладувате. При повръщане човек губи много енергия, която трябва да си навакса чрез много течности и балансирано хранене.

3. Замаяност

Повече от един ден без храна намалява значително енергията на организма. Може да се почувствате замаяни и да загубите почва под краката си. Това е индикатор, че мозъкът ви се нуждае от глюкоза, тъй като няма храна за него. Ако изпаднете в безсъзнание, трябва незабавно да сложите край на вашето бързо прочистване или поне да имате малко плодов сок, за да си набавите малко енергия.

4. Болка в стомаха, гръдния кош и коремните области

Болката в някоя от горепосочените области е сигурен сигнал, че трябва незабавно да престанете да гладувате. Всяка от тях може да причини сериозни здравословни проблеми.

5. Диария

Тя се появява при неправилна консумация на плодове и сокове, направени от тях, но може да я получите, ако не сте гладували. По този начин организмът ви показва, че не се чувства комфортно. При някои видове пречистване хората пият вода, чай или някои видове сокове, но нарушението на електролитния баланс може да е причина за развитието на хронични заболявания.

Как да спрете пречистването/гладуването по правилния начин?

Опитали сте да гладувате за ден-два, но сте се почувствали зле и сте решили да прекратите. Най-погрешният ход в този случай е да се натъпчете веднага с любимата храна. Но стомахът ви се е свил и не може да поеме големи количества. Затова започнете първо да ядете по-често, но по малко, като постепенно увеличавате обема. Не бързайте с месата и други твърди храни, които изискват повече време за смилане.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *