5 ужасни заболявания, които може да се диагностицират по очите

Ретината е уникална част от нашето тяло, която дава възможност на лекарите внимателно да изследват нервите и дори кръвоносните съдове, без да е необходима операция. Това прави рутинните очни прегледи много полезни при идентифицирането на медицински проблеми в самото начало на тяхното развитие. По този начин, редовното посещение на офталмолог може да помогне да се предотврати развитието на заболявания като диабет и дори рак.
Рак
Диагностицирането на очите буквално може да ви спаси живота. По време на очния преглед лекарите могат дори да открият мозъчни тумори или рак на гърдата или белите дробове. Кървенето с ниска интензивност в ретината може да подскаже на лекаря, че човек има левкемия. Офталмолозите могат да открият мозъчни тумори въз основа на промените, които са се появили в зрителното поле на пациентите.
Диабет
Един от най-ранните симптоми на диабета от втория тип може да е леко кръвотечение в ретината, точно това е симптом на диабетна ретинопатия. Много често лекарите откриват хора, които се оплакват от проблеми с очите и дори не подозират, че имат диабет. При липса на подходящо наблюдение и лечение, това състояние може да доведе до пълна загуба на зрение. В случай, че диабетната ретинопатия е диагностицирана на ранен етап, промените в начина на живот, а именно спазването на принципите на здравословното хранене и включването на ежедневната физическа активност в ежедневието, могат да стабилизират състоянието и да предотвратят развитието на болестта.
Високо кръвно налягане
Увреждането на кръвоносните съдове, както и проблеми с функционирането на артериите, могат да бъдат знак, че човек страда от високо кръвно налягане. В хода на изследванията, проведени в базите на най-големите клиники, изследващи здравето на очите, се установи връзка между сърдечните заболявания и стесняването на малките кръвоносни съдове в ретината. Дори ако човек не е бил диагностициран с по-чести симптоми на сърдечна недостатъчност, проблемите с очите са помогнали за идентифицирането на такава диагноза като високо кръвно налягане.
Множествена склероза
Оптичният неврит може да бъде предшественик на множествената склероза – заболяване на нервната система. Това заболяване се проявява при 75% от пациентите, които преди това са били диагностицирани с множествена склероза, а на една четвърт от случаите е ранен симптом на това заболяване. Въпреки това, дори ако сте диагностицирани с възпаление на оптичния нерв, не е сигурно, че имате множествена склероза.
Ревматоиден артрит
Около 25% от пациентите с ревматоиден артрит имат проблеми с очите. Сухото око е най-честият симптом на това заболяване. Ако пациентът има ирит или възпаление на ириса, след около 12 до 18 месеца, той най-вероятно ще бъде диагностициран с артрит. Това е така, защото хората, страдащи от възпалително заболяване, което засяга малките стави, имат високи нива на химикали в кръвта си, които причиняват възпаление и понякога тези вещества също попадат в очната ябълка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *