5 факта за устройствата с нагряване на тютюн

IQOS не е електронна цигара с течност

Близо 200 000 българи вече ползват устройството, което нагрява тютюна, без да го гори. Митовете около него обаче са много и предизвикват активни дискусии както в социалните мрежи, така и на маса. Затова решихме да потърсим отговорите на най-често задаваните потребителски въпроси в мрежата.

Каква е разликата между IQOS и електронните цигари?

IQOS e система за нагряване на тютюн – в електронно устройство се поставят малки тютюневи късове. Има контролирано нагряване до 350 градуса, при което няма горене. Това води до сериозно намаление на вредните вещества, в сравнение с тези в дима на обикновената цигара. При електронните цигари се използва никотинова течност, която също се нагрява и така се отделя никотинова пара. IQOS задоволява нуждите на пушачите така, както цигарите, и ползването му трае колкото една цигара – 6-7 минути. Обратно, при електронните цигари не се достига никотиново засищане пик и затова те могат да се използват дълго време.

Има ли пластмаса във филтъра на IQOS?

Един от най-често задаваните въпроси е свързан с т.нар. “пластмаса”, или това, което се съдържа във филтъра на тютюна към IQOS, употребяван с устройството. Истината е, че биополимерният филтър в IQOS е направен от биоразградима полимлечна киселина. Тя се извлича от царевично нишесте, тапиока (нишесте или корени) или захарна тръстика. Поради лесното разграждане този материал се ползва широко в медицината (стентове, конци, импланти и др.), както и в производството на редица потребителски стоки. Биополимерният филтър при IQOS се използва за охлаждане на парата и допълнително намаляване на вредните вещества. При използването на стика този филтър се втвърдява от температурата на парата и променя външния си вид, което е нормална физична реакция.

Защо на някои пушачи им кървят венците, след като преминат на IQOS?

Един от ефектите след спиране на цигарите и преминаване към IQOS е подобряване на кръвообръщението заедно с подобрено слюноотделяне. Това може да доведе до временно прокървяване на венците, особено ако преди това не е направено предварително почистване на зъбния камък. В повечето случаи кървенето се дължи на неизлекувани предишни заболявания като гингивити или парадонтити, от които пушачите обикновено страдат. Пушенето често замаскира тези заболявания, тъй като то води до свиване на кръвоносните съдове в устата. В случай че имате кървене и то не отшумява, най-добре е да се консултирате с вашия зъболекар, за да се установи причината, да се направи почистване и евентуално лечение на стари хронични заболявания.

Има ли доказателства, че IQOS е по-малко вреден от обикновените цигари?

Редица независими изследвания на експерти и държавни органи потвърждават данните за липсата на горене и намалената токсичност на парата от IQOS в сравнение с цигарения дим. Сред тях са агенцията към здравното министерство във Великобритания Public Health England, Федералният институт за оценка на риска на Германия (BfR) и Националният институт за обществено здраве и околна среда на Холандия (RIVM).
Тази година дори най-строгият регулатор в света – Американската агенция по храни и лекарства в САЩ (FDA), разреши пускането на устройството IQOS на американския пазар с мотива, че продуктът може да изиграе роля за опазване на общественото здраве. Подходящо за опазване на общественото здраве означава, че тези нови устройства причиняват по-малко вреда от обикновените цигари. От този месец IQOS вече се продава в САЩ.

Каква е гаранцията ми в случай на повреда на устройството?

В случай на повреда потребителите имат възможността да отидат до най-близкия IQOS магазин или да се обадят в центъра за обслужване на клиенти, за да бъдат обслужени в рамките на няколко часа и устройството им да бъде заменено. Търговската гаранция, която производителят предоставя, е 1 година след покупката на продукта при повреда по вина на купувача. Когато дефектът е фабричен – гаранцията е за срок от 2 години след покупката.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *