5 фирми се хвърлиха в битка за мегапроекта за 6 млн. лв. на Хераклея Синтика, само Н. Влахов е местен

5 мощни фирми, обединени в 2 консорциума, подадоха документи за участие в най-голямата в момента в региона обществена поръчка – мегапроекта на община Петрич за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи”, чиято прогнозна цена е  5 959 200 лв. без ДДС.

Първото обединение е между петричката „Никмар Кънстракшън“ ЕООД на Николай Влахов и софийската „Пи Ес Пи“ с управител Юлиан Димов. „Пи Ес Пи“ е дъщерна фирма на строителното мегадружество „Холдинг Пътища и инфраструктурни съоръжения“ ЕООД, чийто последен мащабен обект е строителството на системата за управление на отпадъците в общините Троян и Априлци за 4,7 млн. лв.

Второто обединение, допуснато до конкурса за определяне на изпълнител на тежкия петрички обект, е ДЗЗД „Хераклея Синтика 2020“. В него участват 3 фирми – строителната „Парсек груп“ ЕООД на софиянеца Бончо Бонев, столичната консултантска фирма „Бизнес Адванс Тийм“ ЕООД на Нели Атанасова и регистрираната във Варна архитектурна агенция „Фрибул“ ООД на сем. Живко и Юлия Железови.

Проектът за „Хераклея Синтика“ предвижда благоустрояване на територията, консервация, реставрация, социализиране и експониране на археологическите обекти в нея – недвижима културна ценност от национално значение, както и изграждане на необходимата инфраструктура за осигуряване на туристическо обслужване, така че да се предложи цялостен и завършен туристически продукт. Той включва реставрация и консервация наантичната крепостна стена, жилищен и занаятчийски квартал от елинистическата и римската епоха, раннохристиянски некропол от първата половина на V в., форума на античен град Хераклея Синтика, базилики, антични канали, водопроводи и отводнителна система на античния град и др. Успоредно с това трябва да се построят обслужващ център и посетителски центрове с експозиционни зали, магазини, помещение за екскурзоводи и тоалетни, заведение за хранене, атракциони с покрити и открити басейни, бунгала за почиващи, детски лагер и VIP зона за настаняване, зона за къмпингуване, беседки, детски площадки, паркинг, свързващи алеи, зелени зони.

Поради сложността на заданието и огромния брой документи, които трябва да се проверят, комисията още не е отворила ценовите предложения на двете обединения, но всъщност и няма защо да бърза, защото финансиране още няма и по тази причина договорът ще бъде сключен в условията на отложен старт.

Успоредно с „Хераклея Синтика“ община Петрич се зае да организира и друга голяма обществена поръчка – за събиране и транспортиране на твърдите битови отпадъци до регионалното депо за неопасни и инертни отпадъци. В зависимост от района, в който се намират контейнерите за смет, те трябва да бъдат изпразвани между 3 и 10 пъти месечно, а уличните кошчета – всеки ден. Заедно с това фирмата, която ще се нагърби с чистотата на Петрич, трябва да се ангажира и с метенето и миенето на улици, тротоари, площади и други обществени територии.

Прогнозната стойност на тази поръчка е 8 900 000 лв., но парите няма да са за 1 г., а най-вероятно за 3 до 5 години. Документите за участие ще се приемат до края на следващата седмица, но за фаворит в обществената поръчка се смятаместната фирма по чистота „Енвиронман-ТЕО-България“, в която общината е акционер.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *