Може би всяка домакиня се е сблъсквала със ситуация, когато по някаква неразбираема причина саламурата на зимнината с краставици става мътна и капачките се подуват.
Разбира се, в този случай краставичките трябва да се изхвърлят. За да предотвратите подобна ситуация, необходимо е да избягвате следните 5 грешки.
1. Замърсяване на капачките и бурканите
Най-честата причина за съсипване на зимнината е замърсяването на бурканите и капачките поради некачествена стерилизация.
2. Грешки в рецептата
Методът „на око“ в случая не е препоръчителен. Необходимо е стриктно да се придържате към пропорциите в рецептата, тъй като липсата на сол, захар или оцет ще доведе до факта, че краставиците няма да издържат до пролетта.
3. Нарушения в технологията на приготвяне
Това се отнася до фактори като лошо измити съставки или използването на сортове краставици, които са подходящи само за консумация в прясно състояние. Освен това не забравяйте, че консервирането на зеленчуци с пукнатини или други дефекти, е недопустимо.
4. Въздух в буркана
Тази грешка може да се избегне лесно – просто напълнете бурканите със саламура до ръба.
5. Грешки при съхранение
Не забравяйте, че в този случай е много важно да изчакате, докато киселите краставички изстинат, преди да ги приберете в студената изба.
Трябва да обърнете горещите буркани с капачките надолу, да ги увиете в одеяло и да ги оставите за един ден и едва след това да ги прехвърлите на хладно място.