50 г. след сватбата семейство Евтимови сключиха църковен брак в Левуново пред погледа на порасналите синове, внуци и правнуци

Два празника отбелязаха в един ден семейство Мария и Ангел Евтимови от санданското село Левуново – златната сватба и сключване на църковен брак. Събитието бе уважено и от кмета на община Сандански Атанас Стоянов, зам. кмета Павлина Караджова и кмета на с. Левуново Методи Фетвов. Ритуалът по църковния брак бе в църквата “Свети Георги” в с. Левуново, където като свидетели присъстваха роднини на юбилярите, двамата синове, внуците и правнуци. Макар и половин век по-късно, баба Мария и дядо Ангел сключиха църковен брак и се врекоха пред Бог във вярност един към друг до сетния им час.  Ритуала извършиха свещениците Андон и Николай от архиерейското наместничество “Свети Георги-Победоносец” в Сандански.
По стара българска традиция накрая щастливите Мария и Ангел приеха по залък от най-ценния Божи дар ? хляб, и отпиха на три пъти по глътка червено вино от една чаша. Те получиха подарък икона на Света Богородица, която да ги пази и през следващите години съвместен живот. На същата дата, 22 февруари, преди 50 години Мария и Ангел Евтимови са сключили граждански брак, тъй като църковните бракове са били забранени, те не са успели да получат благословията и на църквата.
Идеята за сключване на църковен брак е на съпругата Мария, която от години поддържа църковния храм “Свети Георги” в с. Левуново. Споделила със свещеника отец Андон, че мечтата й е да сключи и църковен брак с Ангел, и речено-сторено. 
След ритуала всички вдигнаха наздравица за златната сватба на Мария и Ангел Евтимови. Това е първият църковен брак, сключен в храма в селото от 5 години насам. 
ВАНЯ МАНЧЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *