HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

50 дупничани окупираха кметството с викове „Оставка!“, М. Чимев се изправи очи в очи с протестиращите

Около 50 дупничани се събраха пред сградата на общината на Централния площад с вувузели и мегафони и призоваха кмета Методи Чимев да подаде оставка. С достойнство кметът излезе и застана очи в очи е протестиращите. Всеки искаше да бъдат решени неговите проблеми, но протестиращите се обединиха около проблема с дупките по улиците, които оставя ВиК след всяка авария.

Дупничанин се оплака, че контейнерът на улицата, на която живее, е без едно колело. Жена пък заяви, че няма улично осветление в двора на социалните жилища. Жител на кв. „Горна махала” поиска от кмета да изпрати полиция да патрулира в квартала, тъй като до заведението „Цигането” младежи пият, пушат марихуана и се бият.

Кметът Чимев търпеливо изслуша всеки от протестиращите, които говореха един през друг. Докато той разговаряше с част от хората, други надуваха вувузели и крещяха от мегафон, че искат оставката му.

След като приключи разговорът с протестиращите дупничани, кметът М. Чичмев даде импровизирана пресконференция, на която заяви: „Хората са прави да протестират, но не по този начин – пред общината да крещят и да свирят с вувузели. Проблемите, които представиха, стоят от 20 години. Всичко е свързано със старата водопроводна мрежа. Улиците „Ропотамо“, „Средец“, „Велико Търново“ са разкопани след тежки аварии на ВиК инсталацията. Общината прави рехабилитация на улиците, но след седмица-две ВиК започва отново разкопаване. Водното дружество не разполага с необходимия ресурс, за да работи нормално. Хем населението е без вода там, а и улиците са разкопани.

Миналата седмица ходих на разговор с министъра и зам. министъра на околната среда и водите, за да отпуснат средства за рехабилитация на улиците. В момента имаме отпуснати 1,5 млн. лв. за изграждане на инфраструктурата на жк „Бистрица“ в Дупница. Общинската автобусна линия, която ще заработи скоро, е предпоставка и за рехабилитацията на улиците”.

На журналистически въпрос протестът има ли политически оттенък кметът Чимев отговори: „Надявам се протестът да не е политически. На всеки един въпрос, зададен от протестиращите, ще дам отговор. С удоволствие бих отишъл на разговор, но едно такова подвикване пред общината не е работещо. Не се срамувам да кажа „не”, когато не мога да свърша нещо. Готов съм срещу всеки проблем, поставен от недоволните граждани, да запиша срок за изпълнение”, заяви кметът Методи Чимев.

Докато той даваше пресконференция, под прозорците му гърмяха пиратки. По средата на протеста дойдоха 3-ма полицаи от РУП – Дупница, които наблюдаваха случващото се.

Сред събралите се пред кметството дупничани имаше деца под 18 г., дори и малчугани на 4-5 години, за които законът забранява да участват в такива събития.

Дупничанката Екатерина Димитрова седна демонстративно на стол пред общината. Нейното недоволство бе, че от дупките по улиците в града е счупила лекия си автомобил, получила е наказателна глоба и настоя кметът Чимев да я плати.

Както в. „Струма“ писа, ръководител на протеста е 23-годишният Васил Драгомиров.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *