500 лв. на семейство за ден на пистите над Банско стреснаха скиорите, руснаци и израелци си разменят информация къде PCR тестът е по-евтин и защо банскалии гледат с лошо око, ако получат повече от 10% бакшиш

Цените по ски пистите на Банско през коледните празници станаха една от най-коментираните теми сред любителите на белите спортове. От два дни лифт картите в Банско са с нови цени – дневната за възрастен е 79 лева, а за ученици от 13 до 19 години и пенсионери – 75 лева. Лифт картите за децата до 7-годишна възраст и за възрастните хора над 75 години са по левче, а за децата между 7 и 12-годишна възраст – 43 лева.

При това положение по груби сметки, ако едно семейство с двама тийнейджъри реши да покара един ден ски на Банско, удоволствието ще му струва 308 лв. за картите, а ако решат да хапнат по една супа и шницел, ще трябва да се бръкнат за още 172 лв., или кръгло 500 лв. заедно с филийките хляб към обяда.

Публикувано в интернет меню от едно от заведенията под Тодорка разбуни духовете с калкулации на 500 г свински джолан за 36 лв., пиле на грил – 34 лв., пилешки шницел – 23 лв., и свински шницел – 33 лв. 11 лева са пържените картофки, 13 лв. – същите със сирене. 28 лева е свинската вратна пържола, паничка пилешка супа е кръгло 10 лв., а крем супата – 9 лв. Без да броим таксата за паркинга…

Междувременно многобройните руснаци и израелци, които имат собствени апартаменти в Банско и карат тук по няколко месеца през зимата, намериха свой начин да се спасят от цените в ски курорта, които видимо и на тях им идват нанагорно. За обмен на информация помежду им къде има по-евтини заведения и тестове, по колко бакшиш е редно да се оставя в България, ще пътува ли някой до Благоевград или до летището в София, за да се комбинират, и т.н., все по-активно те ползват групата „Банско Это Круто!!!“. Тя е създадена преди година за удобно общуване на съмишленици, на които им предстои среща с „готиния“ български курорт, и вече има 3700 последователи. Темите действително са много, а напоследък освен цените най-често се повдига въпросът за задължителните PCR тестове, които се изискват в заведенията на Банско – къде могат да бъдат направени, и най-важното – колко струват.

Според общото мнение на членовете на групата по-изгодно е да си правят PCR тестовете в Разлог, защото в Банско са по-скъпи. В събота един от администраторите на групата се ангажира да следи ежедневно тренда на тестовете в двата града и съобщи резултата – 100 лв. за PCR в Банско, 68 лв. „хит цена за деня“ в конкретна разложка лаборатория. Същото е съотношението и на цените на антигенните тестове – 30 лв. в Банско към 15 лв. в Разлог, докладва друг член на групата. Друго общо мнение е, че цените на ски лифтовете над Банско са много високи.

„Британците вчера писаха, че общата седмична почивка им струва 50 евро повече, отколкото ако ползват лифт в Германия или Австрия“, даде пример Yuliya Smekhova.

В групата се разменя още ценна информация за таксите на банките, от кои банкомати е по-изгодно да се тегли, колко струва таксата за възстановяване на изключено електричество поради това, че от предишната зима на електромера е останало малко количество навъртяно електричество, което обаче собственикът на апартамента нямало как да плати.

„Мои съседи имаха повече от две хиляди лева по сметката си, но поради факта, че не са внесли навреме 11 лева за обслужване, банката запорира тази сметка и не позволи на ЧЕЗ да вземе пари за плащане на тока. Това не е нормално“, коментира жителка на Тел Авив.

Сред любопитните теми в групата е и тази за размера на бакшиша, който трябва да се оставя в банските заведения.

Според Katya Yermolova в ресторант обикновено се оставят 10%, защото „българите са бедни и не одобряват разточителството сред другите“.

На част от чужденците в Банско действително някои от цените по механите са им ненормално скъпи и затова публикация за появила се завчера фирма с цялостно меню за 7,50 лв., което при това се доставя по домовете, за няколко часа събра сериозно количество лайкове и интереси към адреса на фирмата и условията за поръчка и доставка.

Успоредно с това в друга група се появи конкурентна по брой коментари публикация, свързана отново с Банско. Навръх Коледа в нея българка е обявила, че „бар-ресторант търси да назначи помощник-готвач с опит.

Работното време е само след обяд от 16.00 ч. до 00.00 ч. Заплащането е 6 лв. на час“. Изчислената дневна надница от 48 лв. бе така ожесточено посрещната и коментирана от потребителите на сайта, че малко по-късно авторката на обявата бе принудена да я свали. По тази причина дамата така и не успя да отговори на десетките въпроси към нея не се ли срамува да пуска почасово заплащане от 6 лв., при условие че вероятно в същото заведение една пържола без гарнитурата струва 36 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *