500 лева глоба за 15 прасета без ушни марки наложиха от ОДБХ на стопанин от Големо село

Административните магистрати от Кюстендил обърнаха решение на първоинстанционните си колеги от Дупница и така потвърдиха глоба от 500 лева на ОДБХ, наложена на животновъда Иван Евлогев.

До санкцията се стигна след извършена проверка миналата година в животновъден обект в Големо село, Бобовдолско, където стопанинът отглеждал 15 прасета без поставени ушни марки. За резултатите от проверката има констативен протокол, а на Евлогев е съставен и акт за административно нарушение.

„Обстоятелството, че Евлогев е извършил две нарушения, но е наказан само за едното от тях, няма как да доведе до накърняване правото му на защита, а обратното – то е в негов интерес”, мотивират се административните съдии. Те са категорични, че становището на Районния съд в Дупница за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила на Закона за административните нарушения по отношение на издадения акт е неправилно.

Административните магистрати уточняват още, че в обстоятелствената част на акта е описано нарушението по чл. 132, чл. 1, т. 19 от Закона за ветеринарномедицинската дейност за собствениците или ползвателите на животновъдни обекти със селскостопански животни, които не трябва да допускат в обекта животни, по отношение на които не са изпълнени мерките по Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, или които са с различен здравен статус, независимо че е изписан и тестът на друга норма от закона. Нарушението е квалифицирано по чл. 132, чл. 1, т. 19 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Независимо от това съдът намира за необходимо да отбележи, че дори и в акта да бе посочено, че нарушителят е извършил две нарушения, няма пречка на същия с наказателното постановление да бъде наложено наказание само за едното от тях.

Съдебното определение на съдия Галина Стойчева е окончателно и не подлежи на обжалване.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *