500 овце работят като огнеборци в парк в Мадрид

Идилична селска картина – овца кротко пасе трева, а овчар спокойно я наблюдава. Само че тази сцена се разиграва в центъра на Мадрид, а не в живописната провинция, пише АФП, цитирана от kanal3.

От февруари градската управа на испанската столица “нае” на работа стадо от 500 овце, които да пасат на територията на парка “Каса де Кампо“ – бивша кралска ловна резиденция с борови гори и огромни зелени площи, разположен на близо 1722 хектара – площ, която е пет пъти по-голяма от нюйоркския “Сентръл парк”.

Целта на необичайната мярка е да се намали рискът от горски пожари като по естествен начин чрез пашата на животните се прочисти растителността – природо-съобразен начин, който ще помогне и за запознаването на близо 3,2-милионното население на Мадрид със селския живот.

Естественият тор от овцете пък ще подхранва почвата и ще помогне за разсаждането на различни видове растителност, чрез пренасянето от овцете на семена до по-отдалечени краища на парка.

Животните са от порода, която се отглежда само в Испания и която в момента е застрашена от изчезване – Рубия дел Молар, които имат бяла вълна и бледо-кафяви муцуни и крака.

На територията на парка има изкуствено езеро, зоопарк, увеселителен парк с близо 50 атракции, влакче и дори обществен плувен басейн.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *