HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

500 служители са напуснали „Пиринтекс“ за половин година

Около 400-500 души – шивачи, гладачи и технически персонал, в най-голямото шивашко предприятие в Пиринско – „Пиринтекс“ в Гоце Делчев, са напуснали през последната половин година. Това съобщи председателят на стачния комитет, организирал големия протест на служителите на фабриката през 2007 година – Костадин Драгинов. Той допълни, че става въпрос за предимно млади и перспективни хора, които са решили да търсят препитанието си другаде. Някои от тях са избрали да работят в чужбина, а други се оглеждат за по-доходоносна работа.

В последно време голяма част от шивачите в „Пиринтекс“ се оплакваха от влошени условия на труд. Те твърдят, че работната заплата в предприятието е паднала драстично, и докато преди години някои от тях са се разписвали на фиш със заплащане около и над 700 лева, сега получават около 500-600 лева брутно възнаграждение. От ръководството на фабриката им обяснили, че намаляването на възнагражденията на служителите се дължи на факта, че обемът на работа се е свил драстично.

Mасовото напускане на шивачки и технически персонал започна в началото на тази година. Запознати със ситуацията твърдят, че имало дни, в които в канцеларията се приемали по 50 молби за напускане.

Допреди известно време „Пиринтекс“ предоставяше работа на около 2300 служители от целия Гоцеделчевски регион. Шефът Бертрам Ролман дори отвори фирмено училище за подготовка на кадри с гарантирана работа. След напускането на голяма част от служителите и наложилите се съкращения техният брой е спаднал драстично. Преди години дружеството, ръководено от Бертрам Ролман, бе едно от най-желаните места за работа в Гоце Делчев, но в момента нещата се променят. Появяват се нови шивашки фабрики, които предлагат добри условия на труд и вероятно ще вземат част от служителите му.

През последните години се забелязва и една нова тенденция – шивачки вземат отпуск или болничен лист, за да отидат да се трудят на полето в Гърция или в Англия, и така да заработят допълнителни финансови средства.

Председателят на синдикалната организация към КТ „Подкрепа“ Андрей Андреев съобщи, че колективният трудов договор на работниците изтича през месец октомври. На 9 август започват срещите и преговорите за нов, като синдикатите отново ще поискат увеличение на заплатите, така както направиха на голямата стачка през 2007 година. Тогава след 22-дневни протести те постигнаха съгласие с работодателя си Бертрам Ролман за изпълняване на исканията им – увеличаване на заплатата със 100 лева и две работни съботи в месеца само за първата смяна.

ВАСИЛ НИКОЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *