51 младежи от Босилеград се потиха на кандидатстудентски изпит за български висши училища

51 младежи, наши сънародници от Босилеград, се потиха на кандидатстудентски изпит в местната гимназия. Препитването представляваше решение на тест с 40 въпроса по български език и литература и история на България.

„Над 50 кандидат-студенти от Босилеград и българи от вътрешността на Сърбия се явиха. Други 12 души кандидатстваха по магистърски и докторски програми. За разлика от миналата, тази година изпитите протекоха спокойно, без никакви провокации, което се дължи на новото ръководство на гимназията. След проведените изпити комисията, в която имаше представители от МОН, Държавната агенция на българите в чужбина и Генералното консулство в Ниш, проведе работна среща в Културно-информационния център в Босилеград. На нея обсъдихме необходимостта от провеждане на подготвителни курсове по български език и литература и история на България“, сподели председателят на КИЦ-а Иван Николов.

Предварителните данни сочат, че  голяма част от зрелостниците са се справили изключително добре с теста и не са срещнали затруднения при решаването му.

„Децата изключително дълго време са се подготвяли. Почти всяка година имаме доста добри резултати, надяваме се и сега да е така“, допълни още Николов.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *