52-ма зрелостници “проспаха” поправителната матура по български език и литература, в Разлог заловиха преписвач

52-ма зрелостници в Пиринско не се явиха на поправителната матура по български език и литература вчера. Допуснатите ученици до държавния зрелостен изпит по БЕЛ са 239, като 187 от тях отидоха на матурата. ДЗИ-то се проведе в 7 училища в областта – в Якоруда, Банско, Петрич, Гоце Делчев, Сандански, Разлог и Благоевград, където училище гнездо бе СУИЧЕ “Св. Климент Охридски”. Там още от рано сутринта цареше оживление и първият зрелостник, абитуриент на Професионалната гимназия по строителство, пристигна, придружаван от баба си, в 7 часа сутринта, или час преди началото на изпита.
“Зор да запишат да учат нещо, а после не могат да изкласят. Внук ми не може да вземе диплома заради една стотна, изкара 2.99 на предишната матура по БЕЛ, но иначе другата, по география, я взе”, сподели бабата на дванадесетокласника, докато го чакаше.
Друг зрелостник от Благоевградската професионална гимназия пък обяви на всеослушание, че не изкарал матурата през май, тъй като, по думите му, много се надрънкал. “И да ни скъсат сега, ще дойдем пак, в крайна сметка може да се явяваме колкото пъти си искаме”, самоуспокояваха се зрелостниците. Впечатление направи, че докато чакаха да ги пуснат в сградата, някои от явяващите се запалиха цигари в училищния двор, при което от охраната на СУИЧЕ им казаха да излязат на улицата и да не пушат на територията на образователната институция
Сред зрелостниците имаше и не малко ученици от предишни години. Млад мъж призна, че е завършил Механотехникума преди 6 години. Тогава отишъл на матурата, но оценили знанията му по БЕЛ със “Слаб” /2/. После започнал работа, нямал време да учи, сега обаче се амбицирал да завърши средното си образование.
“Не прави моята грешка – да се опитваш да вземаш диплома 9 години след като си бил ученик”, съветваше друг зрелостник чакащия до него младеж. По този повод образователни специалисти разясниха, че далеч не е прецедент ученици, били за последно на училище преди 6-7, та и повече години, сега да ходят на матура и по-голяма част от явяващите се на поправителните държавни зрелостни изпити били точно такива.
“С промените в закона без диплома за средно образование не може да се придобие професионална шофьорска книжка, затова ученици от предишни години искат да вземат диплома. Тя им трябва и при повишване на квалификацията, например ако искат от работници да станат бригадири или да кандидатстват за други ръководни постове”, разясниха експерти.
В 7.40 ч. след проверка на личните карти и служебните бележки учениците бяха допуснати в сградата. От 40-те подали заявления за матурата дойдоха 27 човека.
“Това си е за тях. Какъв е смисълът да ходиш на училище 4-5 години и накрая да не вземеш диплома. Някои осъзнават това, но след време”, коментираха учители.
Зрелостниците имаха на разположение 4 часа за трите модула от ДЗИ-то по БЕЛ. Според изтегления изпитен вариант темата на 41 задача – писане на интерпретативно съчинение или есе, бе “Доброта и самота” върху откъс от творбата на Йордан Йовков.
“Не останах за третия модул, не знаех какво да пиша по темата. А иначе се явявам на матурата за трети път. Предишните два пъти изкарвах оценки от по 2.99 и не можах да взема диплома заради една стотна. Дано сега да успея”, надяваше се на тройка зрелостничка на училището в Симитли, разпределяна с други ученици на СУ “Св. св. Кирил и Методий” за матурата в Благоевград.
По-голяма част от явилите се излязоха малко преди 12 часа на обяд, като масово споделиха, че са писали есе.
Че е написал три страници по темата, каза абитуриент от Езиковата гимназия. Той обясни, че не се явил на първите матури през май, тъй като останал на поправителен изпит по български език и литература – ЗИП /задължително избираем предмет/. “Взех изпита, утре съм на матура по английски език, след което ще се запиша в Югозападния университет”, разясни намеренията си дванадесетокласникът.
На входа ги чакаха представители на Природо-математическия факултет на ЮЗУ и на Пернишкия университет, които ги агитираха с брошури да се запишат за студенти. “Ако изкараме матурата, ще се запишем”, обещаха зрелостниците, видимо доволни от показаните знания по български език и литература.
7-те училища в областта, където се състоя ДЗИ-то, са наблюдавани онлайн от Министерството на образованието и науката, а експерти от РУО са били на място в две от тях. Заради опит за преписване е анулирана една изпитна работа на зрелостник в Разлог.
Утре /29 август/ е втората поправителна матура по предмет по избор на ученика, като тя ще се проведе в 8 училища в областта, за Благоевград СУИЧЕ и ПГТЛП “Гоце Делчев”.
Желаещите да се явят на второ ДЗИ са 268, от тях 109 са избрали изпита по география и икономика, 55 -биология и здравно образование, 7 – английски език, 5-философски цикъл, по трима математика и история и цивилизация и 86 зрелостници от професионални гимназии са подали заявления за държавен изпит за придобиване на спепен на професионална квалификация.
Резултатите от ДЗИ ще бъдат обявени до 10 септември.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *