52 226 000 лв. ще е бюджетът на община Сандански за 2021 г., съветниците: Балансиран и силен, без аналог от 30 г

52 226 000 лева ще е бюджетът на община Сандански за настоящата 2021 година. Макрорамката беше приета на първото за тази година заседание на Общинския съвет в курортния град, което се проведе в петзвездния парк хотел “Пирин”. За така предложения бюджет със „за” гласуваха 19 съветници, 7 се въздържаха. Начало на дебатите по рамката на бюджета, който е най-висок за последните 30 години, постави председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов.

По време на обсъждането общинският съветник Живко Иванов, председател на ПК по бюджет и финанси заяви: „Тази година определям бюджета като смел както за кмета, така и за Общинския съвет. Притеснен съм дали ще успеем да съберем приходите. Миналата година бях изумен от събиране за по-високи приходи. За разходите трябва да бъдем по сериозни, не можем да черпим като с черпак”, заяви Иванов и отправи питане към кмета на общината Атанас Стоянов: „Какви са разходите за външни услуги – баня, след като ние нямаме баня, тя е концесионирана? Изумен съм за заложените средства за спорта, 56 4000 лева, като от тях 108 000 лв. са за футбола, а сега ни се предлага увеличаване на сумата с още 100 000 лева за спорт. Какво означава капиталов трансфер за болницата от 130 000 лева? За чистота са заложени 2 450 000 лв., това е сума, по-висока от миналата година с близо 300 000 лв., на какво се дължи това увеличение?”. Това бяха все въпроси, отправени от Ж. Иванов към кмета Ат. Стоянов.  

„Разходите за баня са за минералната баня в с. Хотово. Сумата за Югозападна болница е капиталов трансфер, който е за финансова помощ за ремонти и инфраструктура. Такава сума отпуска и община Петрич за филиала на болницата в града. За спортна дейност заложената сума е по-висока, тъй като там е включен и разходът за Спортната зала в размер на 304 000 лв.”, отговори градоначалникът, а Живко Иванов го репликира: „През 2019 г., когато се гласува проектът за Спортната зала, всички президенти на клубовете заявиха, че няма да искат финансова помощ, ако се вземе решение за изграждане на такава. А сега отново се залагат суми за спортна дейност”, заяви той и шеговито обяви, че залага 1 милион лева за спорта за 2050 г. и помоли секретарките в Общинския съвет да запишат в протокола това негово предложение, което не бе подложено на гласуване, тъй като е в нарушение на правилника.

По-критичен към колегите си бе съветникът Яне Янев, който в своя стил заяви: „Колеги, бюджетът не е да се говори на ангро, все едно сме на пазара. Това са цифри, политики. Израз на политиката на кмета. Има строго определени правила, обществено обсъждане, дебат в постоянните комисии и т.н. За първи път от 15 години кмет предлага пълноценен бюджет, който има смисъл за определени политики, важни и приоритетни. Това е бюджет, който няма аналог с бюджетите на общината от 30 години назад. Ако трябва да почнем да бъркаме в бюджета, ще ни трябва два дни, за да го приемем. Предлагам да се даде мандат на кмета Стоянов с максимален консенсус и да не интерпретираме, да си говорим по макрорамката, не за ул. „Първи май” и „Трети март” в с. Плоски”, заяви Яне Янев.

Стоян Стоев каза, че от ПП ГЕРБ не са предлагали невъзможни неща. „Ако трябва да започнем да наддаваме, то и ние ще искаме ремонт на покрива на кметството в с. Лебница, ремонт в с. Поленица и във Вълково”. 

Ж. Иванов контрира колегата си, като каза, че всичко заложено в бюджета е работа, и то доста много работа във времето.

Антон Цанев бе категоричен, че бюджетът на общината за тази година е балансиран и силен. „Това е най-добрият бюджет, който общината е имала през тези 7 мандата, през които съм съветник. Политика е да се оспори една дейност в бюджета, но отговорността е на кмета”, каза Цанев.

Кметът Атанас Стоянов благодари на колегите си за подкрепата и допълни, че бюджетът е направен на база държавния бюджет, като е намерено място в него на всяка една сфера. „Радвам се, че стана дебат за спорта, за здравеопазването, за образованието, за културата, социалните дейности”, заяви градоначалникът.

От изказванията в залата се разбра, че не всички общински съветници са запознати с проекта за бюджет, който гласуват. Дебатите по обсъждането му продължиха три часа.

Редовното заседание на местния парламент, който бе първо за тази година, започна с полагане на клетва на новия съветник инж. Димитър Димитров, който зае мястото на напусналия д-р Димитър Станоев. Инж. Д. Димитров бе избран за член в две постоянни комисии – по здравеопазване и по транспорт. 

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *