546 гроша е била заплатата на първия кмет на Кюстендил през 1878 г., глобявали са за клане на мършаво месо и продажба на неузрели плодове…

Уникални копия на документи, свързани с историята на Кюстендил, показват от Държавен архив. Част от тях са две книги, където е описана дейността на временното руско управление и дейността на градското общинско управление през  1878 година. В тях може да се види и заплатата на първия кмет на общината Григор Караманов, както и  първите приходи и разходи.

„ Първият приход за времето от 20 март 1878 година до 31  март на същата година е формиран от пътни билети, такси за продажба на едър рогат добитък и позволителни за лозята. А пък разходите са направени за писари, за канцеларски материали и за заплата на първия председател на Градския съвет, т.е. на кмета, която е на стойност 546 гроша”, обяви директорът на архива Петър Шейков.

Друг уникален  документ е книгата за  т.нар. щрафтове. Тя е от времето на назначеното временно руско управление в града. В нея са описани глобите, наложени на граждани, за нарушени разпоредби. Любопитното е, че първото разграфяване на книгата е на руски език, а заплащането е било в рубли и копейки през цялата 1878 година.  Вече на следващата 1879 като парична единица е въведен златният и сребърният франк, а от 1881 година вече се говори за глоби в лева. „ Налагани са глоби за грубо и неприлично държане в съвета, за клане на мършаво месо, за продажба на неузрели плодове, за игра на комар в кафене, за изхвърляне на нечистотии пред дюкяните  и   много любопитни  други глоби”, посочва Шейков.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *