55 благоевградски полицаи съдят МВР за неизплатен извънреден труд

Благоевградски полицаи заведоха дела срещу МВР заради неизплатен извънреден труд. В Районен съд са постъпили 55 искови молби от действащи служители от І и ІІ РУ, които претендират да им бъдат изплатени обезщетения средно по 2000 лв., дължащи им се за последните три години. Делата са разпределени между гражданските съдии и предстои да бъдат разгледани. Серия от идентични дела са насрочени в Районен съд – Гоце Делчев, като повечето от тях са заведени от гранични полицаи.

Както „Струма” първи писа, крак повлякоха петричките гранични полицаи, които през лятото засипаха Районен съд – Петрич със 150 дела. Исковете бяха насочени срещу ГД „Гранична полиция“, като претендираната сума за извънреден труд, която не са получили за последните 3 години, е индивидуална, но не по-малка от 1500 лв. Полицаите се позовават на чл. 187, ал. 3 от Закона за МВР, в който е определено работното време на служителите, които се компенсират с възнаграждение за извънработен труд, който е до 70 часа на тримесечие.

Организацията за разпределяне на работното време, изчислението, компенсирането на извънработното време, режимът на дежурство, времето за отдих и почивка се  определят с наредба на вътрешния министър, като от 2016 г. досега са действали последователни три наредби. В първата от 2014 г. е прието, че нощният труд, полаган от полицаите, се преизчислява в дневен, като се умножават нощните часове по коефициент 1,143 и съобразно това се определят извънредните часове. В следващите две наредби през 2015 г. и 2016 г. това не е регламентирано, което е празнота в уредбата, според адвокатите, ангажирани с делата. Поради тази причина те изискват бъде приложена Наредбата за структурата и организацията на работна заплата, в която е определено, че преобразуването на нощния в дневен труд става чрез коефициент 143. На база на тази наредба граничен полицай от ГПУ – Петрич, който работи на смени при режим дневна, нощна и два дни почивка, бе пресметнал, че за три години, за времето от 15 юли 2016 г. до 15 юли 2019 г., е положил 1800 ч. нощен труд.  С преизчисленията по метода с коефициента е  установил, че има 257 ч. извънреден труд, които не са му платени. Тъй като един извънреден час се компенсира по 6,30 лв., този граничен полицай е изчислил, че е бил лишен от 1662 лв. за извънреден труд за тези три години. Поради тази причина иска полагащите му се пари да бъдат изплатени, като бъде начислена лихвата за забава от 200 лв., както и законовата лихва от депозиране на иска до окончателното погасяване на задължението.

За доказване на неизплатения извънреден труд във всяко дело се назначава, съдебно-счетоводна експертиза. Дела за изплащане на дължимия извънреден труд се водят от полицаи в цялата страна. Припомняме, че най-големият полицейски синдикат СФСМВР организира протест навръх професионалния  празник 5 юли в София заради унизителното заплащане на нощния труд – от 25 стотинки на час, и поискаха да бъде увеличен и да достигне до 2,50 лв.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *