578 свободни места за кандидат-гимназисти в Пиринско след второ класиране

578 места остават незаети  в училищата в Пиринско с прием след основно образование /7 клас/, стана ясно, след като вчера  Регионалното управление на образованието обяви броя на записалите се ученици след втория етап от класирането. Така след първо и второ класиране заетите места са 2548, а свободните 578, което е точно с 20 повече от миналата година.

Само едно непопълнено място има в паралелката с френски -английски/испански на ЕГ „Акад. Л. Стоянов”, реализираща прием от 156 осмокласници. В ПМГ „Акад. С. П. Корольов“, също с 6 паралелки, има само едно свободно място в профил софтуерни и хардуерни науки.

НХГ „Св.св Кирил и Методий” реализира трите си хуманитарни паралелки, като в тях има 4 свободни места, в паралелките с профил музика и изобразително изкуство са с по 25 осмокласници. В паралелката с профил чужди езици – английски с руски, на СУИЧЕ, за която директорът на училището д-р Светлин Абаджиев сподели, че е единствена не само в област Благоевград, а и в цяла Югозападна България, има една непопълнена бройка. Паралелката „Софтуерни и хардуерни науки“ на  7 СУ е с 14 записани ученици, а в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия има две свободни места.

На 100 % приемът си реализира иновативната ПМГ „Яне Сандански” в Гоце Делчев. Там миналата година след второ класиране имаше 14 непопълнени бройки. Сега училището е запълнено на максимум – с по 26 ученици 5-те си паралелки.

В Неврокопската професионална гимназия с утвърдени 4 паралелки има само 3 свободни места в специалност „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил”, която е с дуално обучение /учене чрез работа/. По този повод директорът на НПГ Мария Георгиева определи приема като много успешен и допълни, че паралелката по „Компютърна техника и технологии“ се е запълнила буквално за часове още на първия ден от записването след 1-во класиране.

Традиционно много добре с приема се справя и Земеделската гимназия в Сандански. Там има общо две свободни места в 6-те паралелки. В Професионалната гимназия по икономика и туризъм в Петрич свободно е останало само едно място.

Трудности при реализиране на приема, както и миналата година, изпитват 7-те училища от новия вид – обединените, които по новия закон обучават ученици до 10 клас или първи гимназиален етап.

След второ класиране в ОбУ в Корница има записани 14 ученици, ОбУ в Лъжница е със 17, в ОбУ Дебрен са 8, Дъбница с 14, в Долно Дряново – 16, Пелтена – 8, и в Долно Осеново – 14.

Припомняме, че заради недостатъчно ученици след първо класиране бяха закрити общо 7 паралелки в 6 училища. Дали ще има още паралелки, които няма да реализират държавен план-прием за учебната 2018/2019 г., ще стане ясно след трето класиране.

От днес, 20 юли,  до 24 юли  в т. нар. училища-гнезда, това са всички училища на територията на област Благоевград, в които през учебната 2017/2018 г. са се обучавали ученици в VII клас, стартира подаването на документи за участие в трето класиране. В него могат да участват всички кандидат-гимназисти, неуспелите да се класират, неудовлетворени от втория етап на класирането, както и незаписали се ученици (или изтеглили си документите от училището, в което са приети на второ класиране). Желанията могат да се подредят отново, съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата. Важно е да се знае, че в този случай ученикът не запазва мястото си в училището, в което е приет на второ класиране (за разлика от първо към второ класиране, при което или се запазва мястото, или се преминава в паралелка от по-предно желание/.

До 26.07.2018 г. се обявяват списъците с приетите ученици на трети етап на класиране, а записването е от 27. до 30.07.2018 г. Обявяването на записалите се ученици и броят на незаетите места след трети етап на класиране е със срок 02.08.2018 г.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *